Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fläsksida
Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida, bakom och nedanför revbenen.
01
Sidan är väldigt god att grilla hel. Gör snitt i svålen och smaksätt eller tillaga den som en porchetta genom att klyva sidan nästan helt.
02
Rimmat fläsk i bit kan grillas hel på samma sätt som färsk sida. Tänk dock på att salta försiktigt.
Porchetta på sida
Det italienska köket har bjudit på många favoriter genom åren och porchetta är en av dem. Med en fyllning gjord på klassiska smaker som färska örter och citron är denna fläskrätt perfekt till helgens middagsbjudning. Funkar bra att göra på både fläsksida, och som i detta fall, karré.
Vill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptAleputtrad rapsgrissida med rotfruktbearnaise och ugnsrostad lök
Sätt ugnen på 150°. Skär svålen i kryssmönster, salta, peppra och lägg i djup plåt. Skala och hacka lök, äpplet och koka i ale, vinäger och buljong...
Franskstek Scan rapsgriskottlett på planka med baconlindad potatiscrisp, rökt tomatemulsion och senapsbönor
Sätt ugnen på 150°. Bryn kotlettraden i panna med smör och rapsolja, pensla på senap. Blanda panko med örterna, klappa på kotletten och stek klart ...
Wienerkorv med vita bönor och baconstrimlor
Hetta upp olja i en kastrull och stek bacon lätt. Tillsätt vitlök, lök, morot och selleri, låt det fräsa med i 2-3 minuter. Vänd i tomater och böno...
Rapsgris Bacon-lökpaj med spenatsallad
Sätt ugnen på 200°. Hetta upp en stekpanna och stek baconskivorna. Lyft ur och lägg på hushållspapper. Stek sedan lök och potatis gyllenbruna i lit...
CONFITERA OCH JAPAN
Ett klassiskt sätt att tillaga fläsksida på är att confitera sidan, det vill säga baka den i fett, på låg temperatur under lång tid och sen lägga den i press under natten. Därefter skär du upp i fina bitar som du kan steka eller grilla. Funkar perfekt med surkål till!
Fläsksida till din ramen (japansk nudelsoppa): Använd färsk sida utan svål och gnid in med salt, nymalen svartpeppar och lite socker. Baka fläsksidan med fettsidan nedåt, slå på vatten och lite soja i ungnsbläcket. Baka i 1,5 timme på varje sida i 150 grader. Magiskt gott!
Ett annat populärt användningsområde för för bakad fläsksida är pork bun eller bao. Denna finns överallt på restaurangmenyer över världen och gjordes populär av den legendariska David Chang, grundare av Momofuku. Buns eller bao är egentligen typisk kinesisk streetfood där man ångar brödet. Här gärna fyllt med fläsksidan, hoisin, koriander, vårlök och varför inte kimchi!
EN SIDA MED FLERA SIDOR
Sidan är mycket god att baka långsamt under lång tid i exempelvis buljong. Det ger ett mört kött som smälter i munnen. Ät direkt eller skär tjocka skivor och lägga på grillen. Pensla gärna med glaze för mer smak. Som nämnt är det också bra att grilla hel sida under lång tid, något som blir mycket gott men kräver lite mer avancerade grillkunskaper. Sidan kan fyllas med örter och kryddor, rullas ihop och stekas som en fläskstek eller porchetta som det heter i Italien. Sidan är en fet detalj och klarar därför höga temperaturer utan att bli torr.
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
MÖRNING OCH METOD
Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...
MARINAD, GLAZE OCH RUBS
Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad.
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 Utvalda köttips
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs merFRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Läs merSTEKFLÄSK MED SVÅL
Varsamt rimmat stekfläsk.
Skivat Stekfläsk
Scan Piggham är ett extra gott, saftigt och smakrikt kött som tilldelats Gastronomiska Akademins pris för “det saftiga och välsmakande köttet”....
STEKFLÄSK EK.PACK
Scan Piggham är ett extra gott, saftigt och smakrikt kött som tilldelats Gastronomiska Akademins pris för “det saftiga och välsmakande köttet”....