Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
ANDERS - EN FRISLÄPPT VISIONÄR!
En av våra pilotgårdar inom Gårdsinitiativet är Halla Gård - och där sker innovationer på hög nivå. Anders är en frisläppt visionär som modigt väljer att tänka nytt och tar sina stora idéer hela vägen i mål. När han byggde nytt grisstall blev det stort och högt i tak. Så högt i tak att alla energislukande fläktar kunde plockas bort. Sedan plockade han bort i stort sett alla dörrar. Nu kan grisarna böka och beta fritt ute i hagen. På ängarna odlas sedan blommande grödor för ökad biologisk mångfald. Resultatet? Naturligt beteende och mycket mer välmående grisar. En mängd pollinerande insikter och välfungerande kretslopp som ger Halla gård en lägre påverkan på klimatet.
NÄR PRODUCERAT BLIR NÄRPRODUCERAT!
Anders tar vara på all gödsel som sedan rötas i gårdens egen biogasanläggning. På så vis får han fram så pass mycket biogas att han kan driva hela gården och dessutom har möjlighet att förse närliggande gårdar och villor med elektricitet.
Från biogasanläggningen får han dessutom mycket bra gödsel som ger fina skördar på åkrarna runt om. Gården odlar nu allt sitt foder, bland annat proteinrika åkerbönor och lupiner, som gör att importerat sojafoder kan undvikas.
Snart kan Anders även plocka bort kabeln till elnätet, då han inom en snar framtid kommer ha ett fullt fungerande slutet energisystem. Ambitionen är en helt fossilfri gård. Det är så man plockar in en gård i framtiden.
Karré Hållbarhetsgrisen
Karre av svensk Hållbarhetsgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Karrén passar utmärkt för grillen, att steka ...
Fläskytterfilé Hållbarhetsgrisen
Fläskytterfilé av svensk Hållbarhetsgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Fläskytterfilé har en form som passa...
Kotlett Hållbarhetsgrisen
Kotlett av svensk Hållbarhetsgris från Scan, kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Kotlett passar utmärkt för grillen eller i stekpannan....
Revben Hållbarhetsgrisen
Revben av svensk Hållbarhetsgris från Scan kommer alltid från Halla Gård i Västergötland och bonden Anders Gunnarsson. Revbenen sitter vid djurets...
Spareribs Hållbarhetsgrisen
Spareribs av svensk Hållbarhetsgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Spareribs passar perfekt till både grill...
Fläskfilé Hållbarhetsgrisen
Fläskfilé av svensk Hållbarhetsgris från Scan kommer från Halla Gård som ligger i Kvänum, Västergötland. Filén är en väldigt mör detalj och passar...
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS CA 2,4 KG
Julskinka av svensk Hållbarhetgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Julskinkan är färdigkokt och tillagas geno...
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS SKIVAD 130G
Skivad julskinka av Hållbarhetsgris från Scan, kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Skivad julskinka av Hållbarhetsgris passar perfekt på...
Från snack till siffror
Efter en livscykelanalysberäkning som är utförd av RISE forskningsinstitut får hållbarhetsgrisen ett klimatavtryck på 2,3/kg CO2e* per kilo benfritt kött. Det kan jämföras med internationella siffror (globala snittet) för (benfritt) griskött som har ett betydligt högre klimatavtryck motsvarande 8,4 CO2e/kg**. Genomsnittet för svenskt (benfritt) griskött ligger på 3,5 CO2e/kg*. Vår hållbarhetsgris är mer hållbar både sett till djuromsorg och klimat, vilket vi såklart är väldigt stolta över.
Vid en jämförelse med ett par andra vanligt förekommande livsmedel har vår hållbarhetsgris ett klimatavtryck som ligger nära genomsnittet för svensk kyckling (2,1 CO2e/kg)*** och betydligt lägre än både norsk lax (6,1 CO2e/kg)* och svensk ost (5,3 CO2e/kg)*.
Vad är en livscykelanalys?
Det är en typ av beräkning där man undersöker vad det totala klimatavtrycket (även övergödning, växtskyddsmedel etc ingår, det är det som skiljer en LCA från en klimatavtrycksberäkning som bara beräknar klimat) blir för en viss produkt under den del av kedjan som utvärderas. Omfattningen på LCA för samtliga produkter nämnda avser fram till gårdsgrind, dvs de utsläpp som sker fram tills djuret/ produkten lämnar gården. De utsläpp som sker därefter mäter HKScan Sweden i det klimatbokslut som tas fram tillsammans med Hagainitiativet.
Källor:
*KLIMATAVTRYCK – KG CO2e /KG PRODUKT
RISE KLIMATDATABAS FÖR LIVSMEDEL V 1.7 2020, RISE LCA HÅLLBARHETSGRISEN 2021
**KLIMATAVTRYCK – KG CO2e /KG PRODUKT
KÄLLOR: GERBER ET. AL. 2013, LANDQUIST ET. AL. 2020, RISE LCA HÅLLBARHETSGRISEN 2021
***KLIMATAVTRYCK AV SVENSK FÅGELS KYCKLINGPRODUKTION 2020, RISE RAPPORT 2022:84
Beräkningen av klimatavtrycket för hållbarhetsgrisen använder en justerad metod för spridning av stallgödsel där hänsyn tas till mängd stallgödsel, när under säsongen den sprids och med vilken teknik. Detta istället för att använda schablonvärden från IPCC som jämfört med svenska värden ger högre emissioner.
Klimatavtryck om man istället utgår från kg slaktvikt är 1,8 CO2e/kg slaktvikt för Hållbarhetsgrisen, 6,1 CO2e/kg slaktvikt globalt genomsnitt för griskött och 2,5 CO2e/kg slaktvikt genomsnitt för svenskt griskött.
ENKEL PIMPAD RAMENSOPPA MED UGNSBAKAD FLÄSKSIDA
Antal port: 4-6
Steg 1 – Ugnsbakad Fläsksida
½ kg | Svålfri fläsksida |
1 msk | 5-spicekrydda |
1 tsk | Vitlökspulver |
2 tsk | Råsocker |
½ msk | Flingsalt |
Blanda ihop 5-spice med vitlökspulver och socker.
Krydda först fläsksidan runt om med kryddmix och sen salt, låt ligga på galler i minst 1 timme.
Sätt ugn på 125°C och sätt in fläsksidan med fett upp på gallret.
Baka i ugnen 3-4 timmar, fläsksidan ska upp till minst 85°C i mitten.
Ta ut och låt svalna.
Steg 2 - Ramensoppa
4-6 pkt | Ramennudelsoppor ex. kimchi el annan favoritsmak |
1 bit | bakad fläsksida, tunnskivad – se recept ovan |
Topping ex:
5 | Små Pak Choy, blancherade & halverad |
1 dl | Syltad rödlök |
1-2 | Salladslök, tunnskivade |
1-2 dl | Böngroddar, lättblancerade |
2-3 | Ägg, kokta 7-8 min & halverade |
Sesamfrön | |
Ev. salt & peppar |
Koka ramensoppan enligt instruktion på paket.
Lägg upp nudelsoppan i skål och toppa varje portion med 2-3 skivor fläsksida och valfri toppings.
Servera direkt.
EN HÅLLBAR JULSKINKA!
Julskinkan från Hållbarhetsgrisen är en färdigkokt skinka av högsta kvalitét med klassisk smak som tillagas genom ugnsbakning. Hållbarhetsgrisen är uppfödd på Halla gård som sätter djuromsorgen och klimatet i fokus. Smakmässigt är det en klassisk julskinka med balanserad sälta som är både saftig, mör och mild i smaken.
Läs mer i julguidenSkivad julskinka från halla gård
Skivad julskinka av Hållbarhetsgris från Scan, kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Skivad julskinka av Hållbarhetsgris passar perfekt på mackan innan jul såsom på julbordet. Grisarna på Halla gård får gå både inne och ute som de själva vill och kan böka och beta i jorden i hagen. Köttet från Hållbarhetsgrisen har en lägre klimatpåverkan jämfört med genomsnittet för grisuppfödning i Sverige.
Läs mer