Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
BBQ-Sås: Ssamjang
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 salladslök, finhackad
½ silverlök, finhackad
½ dl hackade valnötter
2 tsk rostade sesamfrön
1 msk sesamolja
½ dl doenjang (koreansk fermenterad
bönpasta)
1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
2 tsk honung
1 msk vatten
Förbered ingredienserna och blanda ihop till en underbar sås.
Nöt: Bulgogi
½–1 kg gott grillkött som entrecote, ryggbiff eller njurtapp
1 koreanskt eller japanskt päron, skalat och urkärnat
½ gul lök
4 vitlöksklyftor
1 cm ingefära, skalad
2 msk japansk soja
2 msk rostad sesamolja
2 salladslökar, grovhackade
Skiva köttet lövtunn. Med maskin eller efter fryst.
Mixa päron till en slät marinad tillsammans med lök, vitlök, ingefära, soja och sesamolja. Lägg i kött och salladslök i marinaden. Låt marinera minst 30 minuter och högst 3 timmar – för länge och köttet faller sönder.
Fläsk: Samgyupsal
Fläsksida skivad i cirka 1 cm tjocka skivor. Tillagas tills de är nästan färdiga då man klipper köttet i munsbitar med en kökssax. Grilla lite till, se till att alla bitar får färg och blir knapriga. Dippa i sesamolja och salt!
Extra sås: Yangpa Jangajji (picklad lök)
2 gula lökar, i tunna klyftor
2 dl vatten
2 dl japansk soja
1 dl strösocker
1 dl risvinäger
½ lime
Koka upp vatten, soja, socker och vinäger i en kastrull tills sockret lösts upp. Låt svalna. Pressa i lime och lägg i gul lök och ställ in i kylskåpet. Färdig att äta efter 1 timme, men bäst efter ungefär 1 dygn.
Ssam-wraps
Bladsallad, så många olika sorters som möjligt. Först och främst olika sorters blad-, kruk- och grönsallader – det funkar lika bra med gröna som röda blad men tänk att de inte ska vara för stora och ha en mjuk men samtidigt krispig konsistens. Sorter som krus- och isbergssallad brukar till exempel ha för stora, hårda blad för att funka – rucola för små (såklart). Med detta sagt kan man faktiskt göra wraps på nästan vad som helst. I vissa delar av Korea virar man in kött i allt från spädare svartkålsblad via bok choy till cikoriablad och rödbetsblast.
Mu ssam
½ färsk rättika
1 ½ dl vatten
½ dl strösocker
2 msk äppelvinäger
½ rödbeta, skivad
½ lime, pressad juice
Koka upp vatten, socker och vinäger i en kastrull. Lägg i en skalad bit rödbeta i skivor för färg och låt svalna. När vätskan är kall, slänger du rödbetan, pressar i lime och lägger i lövtunt skivad rättika. Ställ i kylskåpet minst 1 timme.
Andra råa tillbehör som passar bra till Korean BBQ är rå svamp, skivad gul lök, vitlök eller chili. Kan ligga med salladen så kan gästerna grilla när de känner för det.