Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Vi på Scan tror på bra mat från svenska gårdar och står för svensk kvalitet i smak, hantverk och djuromsorg, hela vägen från gård till gaffel. Vi kallar det för Smaken av Sverige. I våra filmer om Smaken av Sverige vill vi visa dig hur det här landets fantastiska råvaror kan förädlas och användas på olika sätt. Genom fem avsnitt per säsong får du följa med Bonden, Styckaren och Lärlingen på deras matresa genom Sverige. Du träffar punkiga pizzamakare och självaste Jonas Cramby, kungen av Korean BBQ. Inför julen bjuder vi på de bästa tipsen för att få till en riktigt välsmakande julstämning. Häng på!
JULEN - EN HYLLNING TILL GRISEN
Häng med på ett riktigt juläventyr fyllt av överraskningar. I år bjuder vi in till bonden Svante Gustavssons gård och får uppleva något utöver det vanliga. I Svantes mysiga lada visar styckmästaren Benny Granqvist hur en julskinka blir till, från styckning till rimning. Dessutom får vi besök av den legendariske stjärnkocken Roland Persson som delar med sig av sina allra bästa julmatstips och tricks. Roland tar oss med på en kulinarisk resa till det perfekta julbordet. Det blir ett garanterat fyrverkeri av hantverk, tradition och inte minst smak. Smaken av en godare jul!
STYCKMÄSTARN BENNY VISAR HEMLIGHETEN BAKOM EN PERFEKT STYCKNING.
Lär dig stycka julskinkan enligt konstens alla regler. Vår styckmästare Benny Granqvist ger dig de allra bästa tipsen för hur du fixar julskinkan från grunden.
En mästare i köket och på julbordet
Med sina fyrtio år bakom spisen – och hela sju kokböcker – är Roland Persson en av Sveriges mest erfarna kockar. Själv säger han att det som driver honom är att servera bra och god mat till nöjda gäster. Han blev årets kock redan 1990, och under de följande femton åren drev han Franska Matsalen på Grand Hotel i Stockholm. Bland alla stjärnkockar som gästade det respekterade etablissemanget, håller Roland mötet med Tore Wretman som det mest minnesvärda. Förbered dig på en och annan klassiker när Roland Persson delar med sig av sina bästa tips!
LAGA MATEN FRÅN RESA TRE!
Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här av har vi samlat de bästa recepten, teknikerna och hacksen för att få till den rätta julstämningen!
Så här blir du styckmästare på nolltid
Lär dig stycka julskinkan enligt konstens alla regler. Vår styckmästare Benny Granqvist ger dig de allra bästa tipsen för hur du fixar julskinkan...
Så lyckas du med den perfekta griljeringen
Här hittar du ett par ovärderliga tips för att få en perfekt griljerad julskinka.
Så gör du dina köttbullar till julens stora snackis
Här får du de bästa tipsen direkt från någon som kan det där med köttbullar.
Så här tillagas revbensspjäll för finsmakare
Revbensspjäll är ett väldigt populärt inslag på julbordet. Här får du tipsen som tar dig till perfektion.
Häng med till julbordet–tur och retur
Julbordet handlar inte bara om vad man äter, utan också om hur man äter. Med de olika julbordsturerna lär du dig att njuta av alla läckerheterna i lugn och ro.
Läs merBli ett julmatsproffs
Det finns många knep.
Här har vi valt ut och samlat våra favoriter.
Pizzalandet Sverige
Roligt att laga, gott att äta. Går det att ogilla pizza? Förmodligen inte. Speciellt inte punkpizza! Efter att den runda rätten spridit sig i Sverige på 70-talet och blivit svensk mattradition har nu den mer exklusiva varianten gjort entré. Med gänget bakom finpizzerian 800 grader reser vi landet runt och letar efter Sveriges bästa råvaror. Det blir deg, tomater, mozzarella, vin och svensk rapsgris. Toppat med en stor dos hantverksglädje och matinspiration såklart. Med på resan har vi våra favoriter Bonden, Styckaren och Lärlingen.
PIZZABONANZA
Förra gårdsmiddagen med Jonas Cramby gick över förväntan, den här gången kommer Bonden, Styckaren och Lärlingen få hjälp av ett par riktigt spännande killar som har valt att gå sin egen väg. De kan allt om deg, tomatsås och toppings och gör på sitt eget sätt. De heter 800° och de gör pizza. Punkpizza
Punkig pizza i finrummet
I Vasastaden i Stockholm hittar du den omåttligt populära pizzarestaurangen 800 grader. Är den döpt efter Ebba Gröns låt med samma namn? Såklart. Och det är precis vad det handlade om för ägarna Anders Östblom och Oskar Montanos - att bära eller brista. Självklart blev det en succé. Anders och Oskar träffades när de båda deltog i Sveriges mästerkock. Resten är historia. Med pinnstolar i olika färger och långbord andas hela restaurangen rå punk och har blivit en modern pizzainstitution som ingen hittills har slagit.
LAGA MATEN FRÅN RESA TVÅ!
Det finns många tips och tricks i avsnitten. Här av har vi samlat de bästa recepten och teknikerna från Pizzalandet Sverige!
TILLBEHÖREN
Du behöver alltid tillbehör. Alltid! Här kan du läsa vad du till exempel måste ha på en Styckmästarbricka.
VINERNA
Vad vore italiensk mat utan vin? Förmodligen mycket tråkigare. Vi har samlat vintipsen från vår resa för att lyfta din pizza ett extra snäpp.
Pizzorna
Lär dig hur gänget på 800 grader gör sin pizza. Från deg till mozzarella och topping.
Till pizzan
Alla kan grilla
Vi djupdyker in i eldhavet och ställer oss frågan hur vi kan grilla tillsammans? Men också – hur kan vi grilla annorlunda? Med grillegenden Jonas Cramby får vår Lärling en crash course i Korean BBQ. Med oss har vi vår bonde Svante och styckaren Benny som tillsammans med Lärlingen reser runt för att fixa alla förberedelser inför årets första Gårdsmiddag. Temat för middagen är givetvis Korean BBQ. Allt går inte på räls men på vägen möter trion lokala eldsjälar som brinner för mat och hantverk.
Alla kan grilla
Första avsnittet i serien om bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige. Vi djupdyker ner i eldhavet och ställer frågan – hur kan vi grilla tillsammans och hur gör vi det annorlunda?
Mannen som vågade sätta krydda på svenska köket
Gourmeten, äventyraren, författaren - ja, allkonstnären Jonas Cramby har många strängar på sin lyra. Men det är nog hans matpassion och smaknörderi som fått svenskarnas hjärtan varma. Cramby har inte bara revolutionerat vårt sätt att äta texmex och mackor; han har också blivit Mr Pulled Pork med hela svenska folket. Hans nästa steg är att sätta krydda på den svenska grillen genom att bjuda på koreansk barbecue och japansk grillning.
Bordsgrill och BBQ
Grunden i koreansk BBQ är köttet och bordsgrillen. Allra helst vill man använda riktigt fint och mört kött som bara behöver vändas snabbt i eldbädden.
Läs merVill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Till köttguiden