Olivbakad lammstek

Olivbakad lammstek

Ungssteka För 4 personer
Ingredienser
  • ca 1 kg Scan färsk lammstek med ben
  • 50 g urkärnade svarta oliver
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

GRATINERADE GRÖNSAKER

  • 4-6 potatisar skalade och klyftade
  • 2 purjolökar
  • 2-3 tomater halverade
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl riven ost gärna lagrad
Gör så här Sätt ugnen på 175°C. Skär små snitt i lammsteken och peta in oliverna. Gnid in steken med olja, timjan, salt och peppar. Bryn den i en stekpanna. Lägg över steken i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i stekens mitt och stek färdigt i ugnen tills temperaturen visar 65°C, ca 45 minuter. Lägg potatisklyftorna runt om steken efter 20 minuter. Ta ut steken och låt den vila under aluminiumfolie i ca 15 minuter. Öka ugnsvärmen till 225°C. Skär purjolökarna i 10 cm långa bitar. Koka dem 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten. Halvera purjolöksbitarna på längden. Lägg dem och tomaterna i formen tillsammans med potatisen. Salta, peppra, häll över olivolja och strö över ost. Gratinera i 5-10 minuter i övre delen av ugnen tills osten har fått färg. Skär lammsteken i skivor och servera dem med gratinerade grönsaker.