Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme

Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme

StekaUngssteka För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan lammytterfilé
  • 1 msk hackad färsk rosmarin

VINÄGRETTPOTATIS

  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk plockad färsk timjan
  • 4 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 800 g potatis
  • 1½ msk smör
  • 4 vitlöksklyftor krossade

SOCKERÄRTSCRÈME

  • 150 g sockerärter
  • 1 dl ricottaost eller annan färskost
Gör så här Sätt ugnen på 200°C. Blanda olja, vinäger, timjan, salt och peppar i en bunke. Skölj och borsta potatisen väl och skär dem i mycket tunna skivor i matberedare eller med hjälp av t ex ett rivjärn. Vänd skivorna i oljeblandningen. Lägg dem och vitlöksklyftorna i en smord ugnssäker form. Klicka över lite smör. Stek potatisen mjuk i ugnen i 30 minuter. Skär lammfilén i portionsbitar. Salta, peppra och gnid in dem med rosmarin. Bryn köttet i stekpanna och efterstek under lock i ca 5 minuter. Koka sockerärterna några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa ärterna. Tillsätt ricottaost och smaksätt med salt och peppar. Skär lammbitarna i skivor. Servera dem med vinägrettpotatisen och sockerärtscrèmen.