Saltbakad lammstek med polenta & svartvinbärssås

Saltbakad lammstek med polenta & svartvinbärssås

Ungssteka För 4 personer
Ingredienser
  • 800 g Scan lammstek
  • 1 vitlöksklyfta
  • peppar
  • smör till stekning
  • 1 kvist rosmarin

TILL SALTDEGEN

  • 500 g grovt salt
  • 500 g vetemjöl
  • 3 äggvitor
  • ½ dl vatten

TILL POLENTAN

  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • saft och skal av 1 citron
  • 50 g smör
  • 175 g polentagryn
  • 1 äggula

TILL SÅSEN

  • 2 dl rött vin
  • 1 dl kalvbuljong
  • 4 msk svarvinbärsgelé
  • 1 msk maizenamjöl
  • salt och peppar
  • 2 msk smör

TILL SERVERING

  • brysselkål eller annan grönsak
Gör så här Koka upp vatten, salt, citronsaft och -skal samt smör till polentan. Rör försiktigt ner polentagrynen. Låt sjuda i 10 minuter under försiktig omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt äggulan. Stjälp upp polentan på en bricka och släta till ytan med fuktiga händer. Låt kallna. Skär polentan i bitar och värm i ugn 175ºC i 10 minuter innan den serveras. Gnid in lammsteken med en krossad vitlöksklyfta och peppra. Bryn i smör i en stekpanna. Strö över hackad rosmarin. Blanda grovsalt, mjöl, äggvitor och vatten till en deg. Kavla ut degen mellan två ark plastfilm. Den ska bli ca ½ cm tjock. Täck hela lammsteken med degen. Stick in en stektermometer i steken och stek färdigt i ugn 175ºC till en innertemperatur på 62ºC ca 40 minuter. Låt steken vila. Koka upp vin, buljong och svartvinbärsgelé och låt koka i 5 minuter. Red av med maizena utrört i vatten. Smaksätt med salt och peppar. Vispa till sist i smör. Knacka hål på saltdegen och skär steken i skivor. Servera lammsteken med polenta, svartvinbärssås och kokt brysselkål.