Glögg- och vinbärsglaserad julpastej

Glögg- och vinbärsglaserad julpastej

Ungssteka För 10 personer
Ingredienser
  • 1 förp Scan Piggham rimmat sidfläsk 250 g
  • ½ kg Scan ungnötslever
  • 1 röd lök
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl outspädd svartvinbärssaft
  • 4 ägg
  • 1 msk salt
  • 2 krm salpeter
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk mald vitpeppar

GARNERING

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl outspädd vinbärssaft
  • 1 msk glögg
Gör så här Sätt ugnen på 200ºC. Skär bort svålen på fläsket. Skär lever, fläsk och lök i bitar. Kör allt i matberedare med stålkniv. Vispa samman övriga ingredienser. Blanda väl med lever och fläsk. Häll smeten i en form (1½ l) och ställ in den i nedre delen av ugnen. Grädda ca 60 minuter tills innertemperaturen är 70ºC då pastejen är klar. Låt pastejen kallna innan den garneras. Garnering: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten. Hetta upp saft, smaksätt eventuellt med glögg. Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma saften. Låt svalna något och skeda över pastejen. Ställ kallt och plant att stelna.