Oxfilé med blandsvamp, västerbottenpuré och balsamicosky

Oxfilé med blandsvamp, västerbottenpuré och balsamicosky

För 2 personer
Ingredienser
  • 2 skivor Scan oxfilé ca 300 g
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 300 g svamp t ex champinjoner och kantareller
  • 1 tsk persilja hackad
  • 1 krm salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 msk frysta lingon

VÄSTERBOTTENPURÉ

  • 500 g mjölig potatis t ex King Edvard
  • 1-1¼ mjölk
  • ½-1 msk smör
  • 1½ dl riven västerbottenost
  • salt och peppar

BALSAMICOSKY

  • 2 tsk balsamvinäger
  • ½ dl kalvfond
  • ½-1 tsk råsocker eller strösocker
  • salt och vitpeppar
Gör så här Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt eller pressa den i en purépress. Späd med varm mjölk, lite i taget och tillsätt smör. Arbeta moset luftigt. Smaksätt med ost, salt och peppar. Koka ihop balsamvinäger, fond och socker några minuter. Smaka av med salt och peppar. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i hälften av smöret. Putsa och dela ev stora svampar och och fräs dem tillsammans med löken i 5 minuter. Rör i persilja, salta och peppra. Rör ner lingonen och låt dem bli varma. Stek köttet i resten av smöret i en stekpanna 2-3 minuter per sida. Salta och peppra. Servera oxfilén med västerbottenpuré, stekt svamp och balsamicosky. Tips! Använd spritspåse när du lägger upp moset på tallriken så blir det snyggt.