Svartpepparbakad fläskkarré med portvinssås och gurkraita

Svartpepparbakad fläskkarré med portvinssås och gurkraita

För 6 personer
Ingredienser
  • 1 kg Scan Piggham fläskkarré i bit
  • 2 msk oyster sauce
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk sesamfrö
  • 2 krm grovmalen svartpeppar

Portvin- och ingefärssås

  • 2½ dl portvin
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 krm torkad mald ingefära
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk maizena
  • 2 msk kylskåpskallt smör
  • salt
  • peppar

Gurkraita

  • 1 gurka
  • 2 krm salt
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 5 blad färsk pepparmynta
  • ½ krm malen svartpeppar
Gör så här Fläskkarré: Värm ugnen till 175°C. Blanda oystersås, sambal oelek och sesamfrö. Lägg köttet i en ugnssäker form och pensla med såsblandningen. Strö över svartpeppar och stek karrén i ugnen tills innertemperaturen är ca 80 grader, ca 1½ tim. Ös karrén med såsblandningen några gånger under stekningen. Låt köttet vila några minuter innan det skärs upp. Sås: Koka upp portvin tillsammans med schalottenlök, vitlök och ingefära. Låt koka ihop till halva mängden. Tillsätt buljongtärning och vatten. Låt sjuda ca 15 minuter. Sila buljongen. Rör ut maizena i lite vatten och vispa ned redningen i såsen. Låt sjuda någon minut och smaka av med salt och peppar. Ta såsen från värmen och vispa ner smöret. Gurkraita: Dela gurkan på längden och kärna ur den med hjälp av en tesked. Skär gurkan i tunna skivor och strö över salt. Låt stå i 10 minuter. Pressa ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurt, strimlad pepparmynta och peppar. Servera med till exempel friterade potatisskivor eller ugnsbakad potatis.