Äppelspäckad skinkstek med cidersås

Äppelspäckad skinkstek med cidersås

För 6 personer
Ingredienser
  • 1 kg Scan Piggham skinkstek eller hel karré
  • 1 litet hårt syrligt äpple
  • 2 tsk torkad salvia

Cidersås

  • 3 dl äppelcider
  • ev 1 msk calvados
  • 2 dl köttbuljong (sky+fond och vatten)
  • 1 tsk soja
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • 1/2 tsk torkad salvia
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
Gör så här Sätt ugnen på 175ºC. Skala äpplet och skär vassa, smala bitar.. Rulla dem i salvia. Gör små hål i steken och peta in äppelbitarna. Gnid in steken med salt och peppar. Lägg den på ett ugnssäkert fat och sätt i en köttermometer med spetsen i mitten på steken. Sätt in i ugn och stek tills innertemperaturen är 75ºC för skinkstek och 85ºC för karré. Tag ut steken ur ugnen men låt den få vila 15 minuter innan den skärs upp. Häll samtliga ingredienser till såsen i en kastrull utom mjölet och grädden. Låt det koka upp. Blanda samman mjöl och grädde och vispa ner det i såsen. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Skär upp steken tvärs över muskeltrådarna i tunna skivor. Servera med cidersås, kokt potatis, morötter, ärter och ev äppelgelé.