Fransyska med Rostad Pumpapuré, Råstekt Broccoli och Gräddig Sky

Fransyska med Rostad Pumpapuré, Råstekt Broccoli och Gräddig Sky

Blir det stek till helgen? Då kan vi tipsa om fransyska med höstigt rostad pumpapuré, råstekt broccoli och gräddig sky.

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 kg Scan fransyska
  • 1 msk matolja
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 kvist rosmarin, finhackad
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten

Rostad Pumpapuré

  • 1 kg butternutpumpa, skalad och tärnad
  • 2 dl crème fraîche
  • Tabasco
  • Citronsaft
  • Salt efter smak

Råstekt Broccoli

  • 500 g broccoli eller sparrisbroccoli
  • 2 msk ljus soja
  • 25 g smör

Gräddig Sky

  • 5 dl köttsaft från grytan
  • 2 dl grädde
  • Fisksås
  • Sherryvinäger
  • 3 msk svartvinbärsgelé
Gör så här Bind upp fransyskan med steksnöre för att behålla formen under tillagningen. Gnid in köttet med dijonsenap, finhackad rosmarin, salt och peppar. Hetta upp matoljan i stekpanna och bryn steken runtom tills den får en fin gyllenbrun yta. Lägg den brynta steken i en ugnssäker gryta. Deglasera stekpannan med en skvätt vitt vin och häll detta över steken i grytan. Tillsätt 2dl vatten. Täck grytan med lock eller folie och stek i ugnen på 150°C tills köttet når en innertemperatur på 52°C. Detta tar cirka 1,5-2 timmar beroende på ugn och köttets tjocklek.
Ta ut steken och låt den vila i minst 15 minuter innan du skär upp den.

Lägg tärnad skalad butternutpumpa på en plåt, ringla över lite olivolja och rosta i ugnen på 200°C tills den är mjuk och karamelliserad, cirka 25-30 minuter. Mixa den rostade pumpan slät med crème fraîche, tillsätt några droppar Tabasco, citronsaft och salt efter smak.

Hetta upp en stekpanna med smör, och stek broccolin tills den är gyllene och lätt krispig.
Avsluta med att ringla över ljus soja.

Sila vätskan från grytan (köttsaften) och häll den i en kastrull. Tillsätt grädde, en skvätt fisksås, en skvätt sherryvinäger och svartvinbärsgelé. Låt koka upp och sjud tills såsen tjocknar något och smakerna är välbalanserade.

Skär upp steken i tunna skivor och servera med pumpapuré, råstekt broccoli och ringla över den gräddiga skyn.