Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fransyska med Rostad Pumpapuré, Råstekt Broccoli och Gräddig Sky
Blir det stek till helgen? Då kan vi tipsa om fransyska med höstigt rostad pumpapuré, råstekt broccoli och gräddig sky.
- 1 kg Scan fransyska
- 1 msk matolja
- 3 msk dijonsenap
- 1 kvist rosmarin, finhackad
- Salt och peppar efter smak
- 2 dl vitt vin
- 2 dl vatten
Rostad Pumpapuré
- 1 kg butternutpumpa, skalad och tärnad
- 2 dl crème fraîche
- Tabasco
- Citronsaft
- Salt efter smak
Råstekt Broccoli
- 500 g broccoli eller sparrisbroccoli
- 2 msk ljus soja
- 25 g smör
Gräddig Sky
- 5 dl köttsaft från grytan
- 2 dl grädde
- Fisksås
- Sherryvinäger
- 3 msk svartvinbärsgelé
Ta ut steken och låt den vila i minst 15 minuter innan du skär upp den.
Lägg tärnad skalad butternutpumpa på en plåt, ringla över lite olivolja och rosta i ugnen på 200°C tills den är mjuk och karamelliserad, cirka 25-30 minuter. Mixa den rostade pumpan slät med crème fraîche, tillsätt några droppar Tabasco, citronsaft och salt efter smak.
Hetta upp en stekpanna med smör, och stek broccolin tills den är gyllene och lätt krispig.
Avsluta med att ringla över ljus soja.
Sila vätskan från grytan (köttsaften) och häll den i en kastrull. Tillsätt grädde, en skvätt fisksås, en skvätt sherryvinäger och svartvinbärsgelé. Låt koka upp och sjud tills såsen tjocknar något och smakerna är välbalanserade.
Skär upp steken i tunna skivor och servera med pumpapuré, råstekt broccoli och ringla över den gräddiga skyn.