Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Köttbullar med Potatispuré, Gräddsås, Lingon och Pressgurka
En klassisk tallrik med köttbullar, potatispuré, gräddsås, lingon och pressgurka. Succe!
- 1 kg Mamma Scans köttbullar
- 25 g smör
- 1 msk matolja
Potatispuré
- 1 kg mospotatis (t.ex. King Edward)
- 1 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 50 g smör
Gräddsås
- 1 gul lök, riven eller finhackad
- 10 g smör
- 0,5 dl mörk kalvfond
- 1 dl vatten
- 3 dl grädde
- 1 msk gurkspad
- 1 msk rårörda lingon
Lingon
- 250 g frysta lingon
- 250 g socker eller sockerdricka
Pressgurka
- 1 gurka, tunt skivad
- 1 dl ättika (12 %)
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- Dill
Blanda frysta lingon med socker eller sockerdricka i en skål. Rör om tills sockret har löst sig och lingonen börjar släppa vätska. Låt stå tills servering.
Skala potatisen och koka den mjuk i rikligt med saltat vatten. När potatisen är genomkokt, häll av vattnet och passera potatisen genom en potatispress. Värm mjölken och grädden tillsammans i en kastrull och blanda sedan ner i potatisen. Tillsätt smöret och rör om tills purén är slät och krämig. Smaka av med salt och vitpeppar.
Värm smör och matolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna gyllenbruna och genomvarma.
Smält smöret i en kastrull och fräs den rivna gula löken tills den är mjuk och doftar gott.
Tillsätt kalvfond och vatten, och låt koka ihop i några minuter. Häll i grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Smaka av med gurkspad och rårörda lingon för att balansera sötma och syra.