Köttbullar med Potatispuré, Gräddsås, Lingon och Pressgurka

Köttbullar med Potatispuré, Gräddsås, Lingon och Pressgurka

En klassisk tallrik med köttbullar, potatispuré, gräddsås, lingon och pressgurka. Succe!

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 kg Mamma Scans köttbullar
  • 25 g smör
  • 1 msk matolja

Potatispuré

  • 1 kg mospotatis (t.ex. King Edward)
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör

Gräddsås

  • 1 gul lök, riven eller finhackad
  • 10 g smör
  • 0,5 dl mörk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 msk gurkspad
  • 1 msk rårörda lingon

Lingon

  • 250 g frysta lingon
  • 250 g socker eller sockerdricka

Pressgurka

  • 1 gurka, tunt skivad
  • 1 dl ättika (12 %)
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Dill
Gör så här Skiva gurkan tunt och lägg i en skål. Blanda ättika, socker och vatten till en 1-2-2 lag. Rör om tills sockret har löst sig. Häll lagen över gurkan och låt stå i minst 30 minuter, gärna längre. Toppa med finhackad persilja innan servering om så önskas.

Blanda frysta lingon med socker eller sockerdricka i en skål. Rör om tills sockret har löst sig och lingonen börjar släppa vätska. Låt stå tills servering.

Skala potatisen och koka den mjuk i rikligt med saltat vatten. När potatisen är genomkokt, häll av vattnet och passera potatisen genom en potatispress. Värm mjölken och grädden tillsammans i en kastrull och blanda sedan ner i potatisen. Tillsätt smöret och rör om tills purén är slät och krämig. Smaka av med salt och vitpeppar.

Värm smör och matolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna gyllenbruna och genomvarma.

Smält smöret i en kastrull och fräs den rivna gula löken tills den är mjuk och doftar gott.
Tillsätt kalvfond och vatten, och låt koka ihop i några minuter. Häll i grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Smaka av med gurkspad och rårörda lingon för att balansera sötma och syra.