Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Högrevsgryta med kabanoss och baguette
En vacker gryta fylld av smaker. Perfekt med en matig gratinerad surkålsbaguette till.
- 1 kg Scan högrev, skuren i stora grytbitar
- 1 dl vetemjöl
- Salt och peppar efter smak
- 3 msk matolja (för stekning)
- 3 dl rödvin
- 5 dl vatten
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk kalvfond
- 1 vitlök, krossad
- 3 kvistar rosmarin
- 3 kvistar timjan
- 1 paket kabanoss, skivad
- 3 gula lökar, grovhackade
- 3 morötter, skivade
- 500 g trattkantareller
- 2 msk matolja
- 50 g smör
Surkålsbaguette
- 1 baguette, delad på längden
- 1 burk surkål
- 200 g Gruyère-ost, riven
I samma gryta, tillsätt rödvin och låt det koka upp, skrapa botten för att lösa upp alla smaker. Tillsätt vatten, tomatpuré, kalvfond, krossad vitlök, rosmarin och timjan. Lägg tillbaka köttet i grytan. Täck med lock och ställ in grytan i ugnen på 120°C. Låt bräsera i cirka 2-3 timmar, eller tills köttet är mört.
Medan köttet är i ugnen, hetta upp matolja och smör i en stor stekpanna. Tillsätt den skivade kabanossen, löken, morötterna och trattkantarellerna. Stek tills löken är mjuk och gyllenbrun. När köttet är klart, tillsätt kabanossblandningen i grytan och låt sjuda tillsammans i 15-20 minuter för att smakerna ska sätta sig.
Förvärm ugnen till 200°C. Lägg den delade baguetten på en bakplåt. Fördela ett jämnt lager av surkål över varje halva. Strö över rikligt med riven Gruyère-ost. Gratinera baguetten i ugnen tills osten är smält och gyllenbrun, cirka 10 minuter.
Servera den rödvinsbrässerade kött- och kabanossgrytan tillsammans med de gratinerade ost- och surkålsbaguetterna.