Lammstek med Baconfylld Hasselbackspotatis

Lammstek med Baconfylld Hasselbackspotatis

Ett fantastiskt recept på svensk lammstek med dragonsmör och härliga potatisar. Perfekt till familjemiddag och fest.

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 kg Scan lammstek
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 2 kvistar dragon, finhackade
  • 2 kvistar timjan, finhackade
  • 2 msk honung
  • Salt och peppar efter smak

Baconfylld Hasselbackspotatis

  • 1 kg Amandinepotatis
  • 2 paket Scan bacon, skuren i 3 delar
  • 50 g smör
  • 1 dl ströbröd

Dragonsmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl lammbuljong (saften från lammsteken)
  • 3 kvistar dragon, finhackade
  • 25 g bladspenat
  • Saft från 1 citron
  • Tabasco, efter smak

Zucchinisallad

  • 2 zucchini, tunt skivade
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citronjuice
  • Salt och peppar
Gör så här Skär lammsteken så att den går att fläka ut och få den så platt som möjligt. Fixera köttet med grillspett för att hålla formen. Snitta ovansidan av köttet och gnid in med riven vitlök, hackad timjan, dragon, honung, salt och peppar. Placera lammsteken på ett galler och rosta i ugnen på 225°C tills köttet når en innertemperatur på 50°C. Detta bör ta cirka 20min

Ta ut lammsteken och låt den vila i minst 10 minuter innan den skärs upp.

Skär tunna snitt i varje potatis, men inte hela vägen igenom, så att potatisen håller ihop. Fyll varje snitt med små baconbitar. Lägg potatisarna i en ugnsform och rosta i ugnen på 200°C tills de är mjuka, cirka 30min. De sista 10 minuterna av tillagningen, pensla potatisarna med smält smör och strö över ströbröd. Fortsätt rosta tills de är gyllenbruna och krispiga.

Mixa det rumstempererade smöret med hackad dragon, lammbuljongen från steken, bladspenat, citronsaft och några droppar Tabasco.

Skiva zucchinin och rödlöken tunt med en mandolin. Lägg grönsakerna i en skål och blanda med olivolja, citronjuice, salt och peppar.