Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Bookmakertoast med örtig dressing
Helstekt entrecote serveras på modern bookmakertoast med örtig dressing.
- 600 g Scan entrecote i bit
- Salt och peppar
- 2 msk ljus soja
- 1 msk honung
- 1 liten vitlöksklyfta - riven
- 1 nypa milda chiliflakes
Picklad senap o lök
- 1 rödlök - skivad
- 0,5 dl ättika
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- 2 msk senapsfrön
Dressing
- 3 dl majonnäs
- 1 litet knippe bladpersilja
- 1 tsk citronzest
- 2 tsk citronjuice
- 4 skivor surdegsbröd + smör till stekning
- 1 romansallads huvud
- 2 st tomater - skivade
- Krasse
- 2,5 dl riven pepparrot
- 4 st äggulor
Mixa majonnäsen med persilja och citron och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet, salta och peppra runt om och bryn sedan i smör och olja runt om - det ska bli ordentligt med yta och färg. Slå på en blandning av soja, honung, vitlök och chili och ställ sedan i ugnen. Tillaga i ugnen till en innertemp på 57-58 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter inlindat i bakplåtspapper innan det skärs i tunna skivor.
Stek på tomatskivorna och sedan brödet i smör och olja - lägg upp med salladsblad, tomater, picklad lök och senap, tunna skivor kött och toppa med ett "bo" av riven pepparrot där äggulan placeras. Avsluta med några varv på pepparkvarnen - servera genast.