Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Grillad Fläskfilé provencale med potatisgratäng och basilika
Krämig, ostig potatisgratäng - perfekt grillad fläskfilé och ett kryddsmör som skickar dig rakt upp till 7:e himlen.
- 600 g Scan fläskfilé
- 1 dl rött vin
- 2 vitlöksklyftor - rivna
- 1 knippe timjan - finhackad
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 6 st schalottenlökar - skalade o kluvna
- 1 frp (800g) Scan potatisgratäng
- 200 g cocktailtomater
- 2 dl riven parmesan
- 1 kruka basilika
Kryddsmör
- 150 g smör - rumstempererat
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 knippe persilja
- 1 knippe basilika
- Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader, häll potatisgratängen i en form - toppa med riven parmesan och tomater. Skvätt över lite olivolja och tillaga sedan i ugnen i ca 20 min till osten och tomaterna fått fin färg.
Mixa smöret med vitlök, örter samt salt och peppar - låt stå i rumstemperatur.
Grilla fläskfilén på medelvärme till en innertemp på 60-65 grader - låt vila minst 10 min innan den skärs i skivor. Det går också fint att steka fläskfilén i stekpanna på hög värme med lite olja och sedan köra klart i ugnen ihop med gratängen.
Lägg köttet på gratängen och toppa med det härliga smöret - dekorera med färsk basilika och servera!