Grillad Fläskfilé provencale med potatisgratäng och basilika

Grillad Fläskfilé provencale med potatisgratäng och basilika

Krämig, ostig potatisgratäng - perfekt grillad fläskfilé och ett kryddsmör som skickar dig rakt upp till 7:e himlen.

För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan fläskfilé
  • 1 dl rött vin
  • 2 vitlöksklyftor - rivna
  • 1 knippe timjan - finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 6 st schalottenlökar - skalade o kluvna
  • 1 frp (800g) Scan potatisgratäng
  • 200 g cocktailtomater
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 kruka basilika

Kryddsmör

  • 150 g smör - rumstempererat
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe basilika
  • Salt och peppar
Gör så här Blanda vin, vitlök, timjan, olja, salt och peppar i en plastpåse. Putsa bort senor på fläskfilén och lägg den sedan i marinaden. Låt marinera minst 1 timme i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader, häll potatisgratängen i en form - toppa med riven parmesan och tomater. Skvätt över lite olivolja och tillaga sedan i ugnen i ca 20 min till osten och tomaterna fått fin färg.

Mixa smöret med vitlök, örter samt salt och peppar - låt stå i rumstemperatur.

Grilla fläskfilén på medelvärme till en innertemp på 60-65 grader - låt vila minst 10 min innan den skärs i skivor. Det går också fint att steka fläskfilén i stekpanna på hög värme med lite olja och sedan köra klart i ugnen ihop med gratängen.

Lägg köttet på gratängen och toppa med det härliga smöret - dekorera med färsk basilika och servera!