Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Souvlaki på fläskfilé med sallad och tzatziki
Doften av medelhavsgrill - hemma! Njut fullt ut av grekernas mästerverk på spett och dröm dig bort till en taverna vid havet.
- 500 g Scan fläskfilé
- 1 citron - zest och juice
- 2 vitlöksklyftor - rivna
- 0,5 dl finhackad färsk oregano eller 1 msk torkad oregano
- 0,75 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk chiliflakes - milda
Sallad
- 1 gurka
- 2-3 stora tomater
- 1 grön paprika
- 1 röd lök
- 2 dl svarta oliver
- 150 g fetaost
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- Salt, oregano
Tzatziki
- 3 dl grekisk yoghurt
- 0,5 gurka - riven
- 1-2 vitlöksklyftor
- Salt och Olivolja
Till servering
- Bröd
Skär grönsakerna till salladen i ganska stora bitar och lägg på ett fat, toppa med oliver och smulad fetaost och dressa sedan med salt, oregano, vinäger och olja.
Riv gurkan och salta, låt rinna av en stund ock krama sedan ur överskottsvätska. Blanda gurkan med yoghurt, vitlök - mer salt brukar inte behövas. Toppa med lite olivolja - och gärna en oliv för riktigt grekisk look.
Trä köttet på grillspett - ganska tätt. Grilla eller stek på hög värme till en innertemp på 70 grader. Servera spetten med sallad, tzatziki och gärna lite gott bröd.