Provencalsk potatisgratäng med ört- och vitlökskrutonger

Provencalsk potatisgratäng med ört- och vitlökskrutonger

För 4 personer
Ingredienser
  • Scan potatisgratäng 800 g
  • 5 skivor Surdegsbröd
  • 1 msk Olivolja
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 st Kruka med persilja

Sås Romesco

  • 3 st Kvisttomater
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 2 st Röd paprika
  • 0.5 dl Ströbröd
  • 0.5 dl Mandel
  • 1 msk Sherryvinäger
  • 0.5 tsk Rökt paprikapulver
  • 2 msk Olivolja

Ljummen sallad

  • 0.5 st Blomkål
  • 0.5 st Spetskål
  • 1 st Silverlök
  • 1 dl Ättika
  • 1 dl Strösocker
  • 2 dl Vatten
  • 2 msk Grovkorning senap
Gör så här Skär brödskivorma i kuber på 1x1cm. Blanda krutongerna med finhackad persilja, riven vitlök och olivolja. Rosta krutongerna i 150C i ugnen ca 15min. Baka gratängen i ugn enligt anvisningarna på förpackningen. Toppa sedan gratängen med krutongerna.

Rosta tomat, vitlök och paprika i ugn på 225C i 15min. Mixa rostad tomat, vitlök, paprika, mandlar och ströbröd till en slät massa. Smaka av romescosåsen med sherryvinäger, paprikapulver, olivolja och salt.

Koka upp vatten och blanda med socker, ättika och senap. Grilla blomkåls buketter och lägg ned i pickelslagen. Skär spetskål och silverlök tunt och blanda med den grillade blomkålen.

Vi serverar en kryddig korv till gratängen.