Smördegskuvert med julskinka

Smördegskuvert med julskinka

Förrätt eller kanske ett alternativ till buffébordet, dessa härligt krispiga smördegskuvert med julskinka, grönkål och ost passar vid alla tillfällen.

För 4 personer
Ingredienser
  • 6 skivor Scan julskinka
  • 4 medelstora grönkålsblad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 90 g naturell färskost
  • 1 dl riven västerbottenost - eller annan vällagrad ost
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 pkt färdig smördeg
  • 1 ägg - till pensling
  • 1 msk rapsfrön - eller sesamfrön

Dressing

  • 3 msk honung
  • 1 nypa rosmarin
  • 1 dl frysta lingon
Gör så här Sätt ugnen på 210 grader.
Finstrimla skinkan och grönkålen och fräs på i smör. När det fått fin färg tillsätts finhackad vitlök som får gå med i pannan någon minut. Lägg över skinkblandningen i en skål och låt svalna en stund innan färskost och riven västerbottenost blandas i. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Skär smördegen i fyrkanter, pensla rutorna med lätt uppvispat ägg och lägg en klick fyllning på varje ruta. Vik ihop till kuvert och nyp försiktigt ihop kanterna - pensla med ägg.

Grädda i ugnen i ca 10 minuter tills kuverten puffat upp och fått fin färg.

Koka upp honungen med rosmarin och rör ner lingonen - häll i en skål och låt svalna.

Servera de varma kuverten med den härliga fyllningen tillsammans med lingondressingen.