Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Pepparfilé på planka med parmesanmos
Testa en variant av den klassiska planksteken, pepparplanka, kanske en ny favorit om vi vågar gissa.
- 1 kg Scan oxfilé
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1 msk ljus soja
- 1 vitlöksklyfta - riven
- 1 dl pepparmix
- Salt
- Smör
Parmesanmos
- 1,5 kg mjölig potatis
- 1,5 dl mjölk
- 50 g smör
- 2 dl parmesanost - finriven
- 2 äggulor
- Salt och peppar
Basilika/citronemulsion
- 2 äggulor - rumstempererade
- 1,5 tsk dijonsenap
- 1 msk citronjuice
- 1 msk citronzest
- 1 kruka färsk basilika
- 2,5 dl neutral olja
- Salt och peppar
Tillbehör
- 4 st tomater
- 1 citron
- 4 st gemsallad
Putsa bort ev. hinnor på köttet, blanda balsamvinäger, soja och vitlök och lägg köttet i marinaden minst en timme. Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp köttet ur marinaden och krydda runt om med salt och rikligt med peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet ordentligt runt om. Lägg över köttet i en ugnsform och låt gå upp till ca 56 grader i innertemp. Låt vila minst 15 min innan det skärs upp.
Lägg äggulor, senap, citron, basilika, olja och salt och peppar i en passande skål och mixa samman med en stavmixer - var noggrann med att ingredienserna är rumstempererade. Mixa samman till en krämig sås.
Sätt ugnen på maxgrill. Spritsa moset på plankorna och lägg på en skiva citron, en halv tomat samt en halverad gemsallad.
Gratinera i ugnen tills moset fått fin färg. Ta ut plankorna och lägg på kött och sås. Dekorera gärna med lite färsk basilika - servera!