Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Klassiska plankstek med perfekt oxfilé
Här kommer bästa receptet på klassisk plankstek med härliga tillbehör. En riktig restaurangrätt som enkelt fixas hemma!
- 1 kg Scan oxfilé
- Salt & peppar
- Smör
Duchesspotatis
- 1,2 kg mjölig potatis
- 50 g Smör
- 3 st Äggulor
- Salt och vitpeppar
Tillbehör
- 4 portioner bearnaise sås (gör egen eller köp en färdig av god kvalitet)
- 12 sparrisar
- 1 pkt bacon
- Småtomater
- 1 knippe persilja
Koka potatisen i saltat vatten tills den är helt mjuk. Mosa sönder potatisen ihop med smör och vispa ner äggen. Smaka av med salt och vitpeppar. Moset ska vara jämnt och smidigt.
Lägg moset i en spritspåse med stor stjärntyll.
Spritsa moset i ett fint mönster runt kanten på plankan. Ta bort den träiga änden på sparrisstjälken (spara ändarna till t.ex. soppa), linda en bit bacon runt buketter med tre sparrisar i varje.
Sätt ugnen på maxgrill. Lägg tomater och en sparrisbukett i ena änden av varje planka. Sätt in plankorna i ugnen och gratinera i ca 10-15 min tills allt har fin färg. Ta ut plankorna och lägg på det skivade köttet samt bearnaise. Dekorera med en kvist persilja och servera!