Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fläskstek på danskt vis med konfiterad potatis
Recept producerat i samarbete med Melvin Glimstål från Juniorkocklandslaget.
- 800 g Scan fläskstek med svål
- salt
Kalvskysås
- 2 l vatten
- 4 st kalvbuljongtärningar
- 4 st plommontomater
- 1 klyfta vitlök
- smör
Konfiterad potatis
- 1 kg fast potatis
- 4 klyftor vitlök
- 6 kvistar timjan
- rapsolja
- salt
Baka på 125° i 30 min. Se till att det hela tiden finns vatten i formen. Efter 30 min tar du ut formen och vänder på steken. Fyll på med vatten om det behövs och sen in i ugnen. Höj till 175° och baka till innertemperatur på 65°. Se till att det alltid finns vatten i formen.
Ta ut steken när den nått 65°, sätt ugnen på 250° varmluft och grill. När ugnen nått rätt temperatur ställer du in steken. Låt den bakas så att svålen puffar upp och blir så där härligt krispig. Det tar bara några minuter, akta så att köttet inte bränner.
Kalvskysås:
Koka upp vatten och lös upp buljongtärningarna. Låt buljongen reducera tills att 1/5 är kvar. Tillsätt tomat och vitlök och låt stå på låg värme i minst 30 min. Sila såsen ner i en ny kastrull. Ge den ett sista uppkok och tillsätt en klick smör precis innan servering för att "blanka av".
Konfiterad potatis:
Sätt ugnen på 180° varmluft. Skär potatisen i mindre bitar, t ex klyftor eller kuber. Lägg den tillsammans med vitlök och timjan i ugnssäker form med en högre kant. Fyll på med olja tills potatisen är täckt. Baka i ugnen tills potatisen är färdig, runt 20 min beroende på storlek. Lyft potatisen ur oljan och salta. Bränn av med brännare för att få en härlig yta på potatisen. Har du ingen brännare går det bra att kyla ner potatisen i kyl och sedan steka i lite olja på hög värme i en stekpanna.
Servera med blandade salladsblad och ungsrostade grönsaker.