Grillad entrecote med Café de Paris-smör och hasselbackspotatis

Grillad entrecote med Café de Paris-smör och hasselbackspotatis

Vilken klassiker! Grillad entrecote med Café de Paris-smör, hasselbackad mandelpotatis och syrad morot. Enkelt och genialt på samma tallrik.

För 4 personer
Ingredienser
  • 4 skivor entrecote, ca 750 gr
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk rött vin
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk svartpeppar

Hasselbackspotatis

  • 1 kg mandelpotatis
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl ströbröd

Café de Paris-smör

  • 150 g smör - rumstempererat
  • 1 msk harissa
  • 1/2 msk Worcestershiresås
  • 1 klyfta vitlök - riven
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk torkad dragon
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 1/2 tsk salt

Grönsaker

  • 250 g morötter - gärna i olika färger
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
Gör så här 1. Blanda olivolja, vin och kryddor i en påse och lägg i entrecotskivorna. Låt marinera minst 1 timme. Grilla till en innertemperatur på 57-58 grader. Låt vila under folie tills servering.

2. Sätt ugnen på 210 grader. Tvätta mandelpotatisen noggrant och snitta tvärs över men inte ända igenom. Lägg potatisen på en plåt. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg över potatisen. Strö över ströbröd och avsluta med salt och peppar. Stek i ugnen tills de är gyllne och krispiga - ca 30 min.

3. Blanda det mjuka smöret med harissa,
worcestershiresås, lök, vitlök och kryddor. Smaka av med salt. Forma tio små fina ägg och ställ i kylen till servering.

4. Skär morötterna tunt på längden med mandolin. Dressa morötterna med olja och vinäger samt salt och peppar. Om du vill göra rätten extra snygg kan lila morötter dressas för sig för att inte färga de ljusare morotsbanden.

5. Lägg upp köttet (som ev. kan skäras i skivor) med det härliga smöret ovanpå. Lägg upp krispig potatis och den fräscha, syrliga salladen - Smaklig spis!