Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fylld fläskytterfilé i ugn med kafferub
Smakerna i denna fyllda fläskytterfilé är helt enkelt magiska! Krispig potatis och len sås ackompanjerar perfekt. Använd en bra stektermometer för bästa resultat.
- 600 g Scan fläskytterfilé
- Smör till stekning
Kafferub
- 1 msk frystorkat kaffe av god kvalitet
- 1 tsk chilliflakes - milda
- 1 tsk rökt paprika
- 1 tsk hel spiskummin
- 2 msk flingsalt
- 3 stora silverlökar
- 2 msk smör
- 1 tsk honung
- Salt och peppar
Potatis
- 1 kg fast potatis
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
- Salt och peppar
- 3 dl finriven parmesanost
Sås
- Skyn från köttet
- 1 dl kalvbuljong
- 3 dl grädde
- 0,5 citron - zest
- Maizena till redning
- Salt och peppar
Tillbehör
- 250 g broccoli
- 1 msk olja
- Salt, peppar och chiliflakes
Skiva löken tunt och stek på låg temp länge med smör, salt, peppar och honung tills den är helt mjuk och genomskinlig.
Lägg kaffepulver, chili, paprika, spiskummin och salt i en mortel och stöt till ett fint pulver. Skär ett långt snitt utmed hela fläskytterfilén och fortsätt med snittet inåt tills du har en platta av kött. Lägg den stekta löken på köttet och rulla ihop, bind upp med steksnöre. Gnid in köttet med rub. Stek runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsfast form och låt gå upp till 62 grader i innertemperatur. Ta ut och låt vila.
Vrid upp ugnen till 200 grader. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg ut på en plåt och vänd runt med olja, salt, peppar och parmesan. Stek till fin färg och krispig yta i ugnen.
Häll över stekskyn från köttet i en kastrull och tillsätt kalvbuljong och grädde. Koka upp och red av med maizena. Smaka av såsen med citronzest samt salt och peppar.
Fräs broccolibuketter på hög värme i en stekpanna med olja, salt, peppar och lite chili.
Servera allt tillsammans och njut! - Kan gästerna gissa den speciella ingrediensen i ruben??