Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Honungsglaserad fläskytterfilé i ugn
Ett saftigt, fint kött som får den perfekta ytan tack vare honungsglacen. Chimichurryn gör rätten pigg och fräsch - perfekt till middagsbjudningen!
- 600 g Scan fläskytterfilé
Marinad
- 0,5 dl flytande honung
- 2 msk ljus japansk soja
- 2 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 tsk milda chiliflakes (typ goschugari)
- Smör och olja till stekning
Grönsaker
- 800 g rödbetor - tvättade
- 250 g brysselkål - ansade o tvättade
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- Salt och chili
Chimichurry
- 1 dl hackad bladpersilja
- 1 knippe koriander
- 1 knippe oregano
- 1 grön chili
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk vinäger
- 0,5 citron - juice och zest
- 1 tsk salt
Lägg alla ingredienser till chimichurryn i en mixer och pulsmixa några gånger så att en fin salsa bildas.
Sätt ugnen på 175 grader.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över köttet i en ugnsform och stek färdigt i ugnen (ca 40 minuter) Ta ut köttet efter ca 15 minuter och lägg betor och brysselkål runtom i formen - se till att de blandats ordentligt med olja, salt och peppar. Låt gå ytterligare 20 minuter i ugnen och kontrollera köttets innertemperatur som ska upp till 62 grader, ta ut och låt vila.
Skär upp köttet och servera med grönsaker och chimichurry - en riktig festmåltid!