PEPPARSTEKT KOTLETT MED FETAOSTKRÄM, BAKAD TOMAT, SOTAD OCH SMÖRBAKAD LÖK

PEPPARSTEKT KOTLETT MED FETAOSTKRÄM, BAKAD TOMAT, SOTAD OCH SMÖRBAKAD LÖK

Laga pepparstekt kotlett av svensk Rapsgris med fetaostkräm, bakad tomat och sotad och smörbakad lök.

För 4 personer
Ingredienser
  • 4 st kotletter av Scan Rapsgris
  • svartpeppar och espelettpeppar
  • finmalet salt och flingsalt
  • rapsolja
  • 50 g smör
  • 2 stjälkar rosmarin
  • 1 vitlök

BAKADE TOMATER

  • 200 g små cocktail tomater
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

FETAOSTKRÄM

  • 100 g fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 1 msk champagnevinäger
  • Salt

SOTAD OCH BAKAD LÖK

  • 4 syltlökar
  • 100 g smör
  • Salt

ÖRTSALLAD

  • 100 g körvel och krasse
  • Gräslöksolja
  • 1 halvt knippe gräslök
  • 3 dl olja

ROSTADE HASSELNÖTTER

  • 50 g skalade hasselnötter
  • 1 msk olja

SKYSÅS

  • 1/2 dl fläskbuljong
  • 1/2 dl kycklingbuljong
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
Gör så här 1. Kotlett: Peppra, salta och olja in köttet en stund innan stekning.

2. Häll olja i en varm panna och lägg sen i köttet. När köttet har fått lite yta, tillsätt smör, vitlök och rosmarin. Sänk värmen lite och ös kotletten med smör.

3. Stek klart i pannan. Ta upp köttet och låt det vila innan du skär upp det så behåller kotletten sin saftighet. Vid servering; strö över lite flingsalt.

4. Bakade tomater: Dela tomaterna på mitten och skär av botten så att de kan stå upp. Ringla över olivolja, salt och peppar.

5. Baka i ugn på 120 grader i ca 15 minuter.

6. Fetaostkräm: Mixa fetaost, vitlök och rapsolja slätt. Häll över i ett litermått. Slå sedan en majonnäs med en stavmixer, kannmixer eller för hand. Ta äggulorna först och rör sedan ner fetaost- och oljeblandningen. Smaka av med champagnevinäger och salt.

7. Sotad och bakad lök: Dela lökarna på mitten eller i stora skivor. Sota hårt i panna med lite olja. Tryck till lökarna så de blir jämt sotade.

8. Baka i ugn 120 grader i 20 minuter med smör, som helst ska täcka all lök.

9. Örtsallad: Lägg salladen i iskallt vatten en stund. Torka av bladen.

10. Gräslöksolja: Värm oljan till max 80 grader. Mixa gräslök och olja. Sila genom en silduk eller handduk.

11. Hasselnötter: Ringla olja på hasselnötterna och rosta på 160 grader i 5 minuter i taget så de inte bränner (ca 10-15 minuter totalt).

12. Skysås: Koka upp alla ingredienser. Smaka av med salt.