Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
PEPPARSTEKT KOTLETT MED FETAOSTKRÄM, BAKAD TOMAT, SOTAD OCH SMÖRBAKAD LÖK
Laga pepparstekt kotlett av svensk Rapsgris med fetaostkräm, bakad tomat och sotad och smörbakad lök.
- 4 st kotletter av Scan Rapsgris
- svartpeppar och espelettpeppar
- finmalet salt och flingsalt
- rapsolja
- 50 g smör
- 2 stjälkar rosmarin
- 1 vitlök
BAKADE TOMATER
- 200 g små cocktail tomater
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
FETAOSTKRÄM
- 100 g fetaost
- 1 vitlöksklyfta
- 4 dl rapsolja
- 2 äggulor
- 1 msk champagnevinäger
- Salt
SOTAD OCH BAKAD LÖK
- 4 syltlökar
- 100 g smör
- Salt
ÖRTSALLAD
- 100 g körvel och krasse
- Gräslöksolja
- 1 halvt knippe gräslök
- 3 dl olja
ROSTADE HASSELNÖTTER
- 50 g skalade hasselnötter
- 1 msk olja
SKYSÅS
- 1/2 dl fläskbuljong
- 1/2 dl kycklingbuljong
- 1/2 dl sirap
- 1/2 dl soja
- 1 msk vitvinsvinäger
- salt
2. Häll olja i en varm panna och lägg sen i köttet. När köttet har fått lite yta, tillsätt smör, vitlök och rosmarin. Sänk värmen lite och ös kotletten med smör.
3. Stek klart i pannan. Ta upp köttet och låt det vila innan du skär upp det så behåller kotletten sin saftighet. Vid servering; strö över lite flingsalt.
4. Bakade tomater: Dela tomaterna på mitten och skär av botten så att de kan stå upp. Ringla över olivolja, salt och peppar.
5. Baka i ugn på 120 grader i ca 15 minuter.
6. Fetaostkräm: Mixa fetaost, vitlök och rapsolja slätt. Häll över i ett litermått. Slå sedan en majonnäs med en stavmixer, kannmixer eller för hand. Ta äggulorna först och rör sedan ner fetaost- och oljeblandningen. Smaka av med champagnevinäger och salt.
7. Sotad och bakad lök: Dela lökarna på mitten eller i stora skivor. Sota hårt i panna med lite olja. Tryck till lökarna så de blir jämt sotade.
8. Baka i ugn 120 grader i 20 minuter med smör, som helst ska täcka all lök.
9. Örtsallad: Lägg salladen i iskallt vatten en stund. Torka av bladen.
10. Gräslöksolja: Värm oljan till max 80 grader. Mixa gräslök och olja. Sila genom en silduk eller handduk.
11. Hasselnötter: Ringla olja på hasselnötterna och rosta på 160 grader i 5 minuter i taget så de inte bränner (ca 10-15 minuter totalt).
12. Skysås: Koka upp alla ingredienser. Smaka av med salt.