Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
VITLÖKSSTEKTA KOTLETTRACKS MED SALSA MACHA
Fredagsmys som en landslagskock! Laga Eric Hristovs goda vitlöksstekta kotlettracks av svensk Rapsgris med fruktig Salsa macha.
- 4 st kotlettracks av Rapsgris
- 1 vitlök
- smör/olja till stekning
- salt och peppar
SALSA MACHA
- 3 dl rapsolja
- 1 silverlök, finhackad
- 3 pastilla chili
- 4 guajillo chili
- 1 chili de arbol
- 1 dl vita sesamfrön
- 1 dl macadamianötter
- 3 klyftor vitlök, finhackad
- 3 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk salt
KÅLRABBISALLAD
- 1/2 dl ättika
- 1 dl socker
- 1,5 dl vatten
- 1 kålrabbi, tunna skivor
- 1 silverlök, skivad
- 1/2 knippe koriander
TOPPINGS
- 1/2 knippe koriander, strimlad
- 2 salladslök, strimlad
- 1/2 dl macadamianötter
2. Salta köttet och stek i olja. När köttet fått yta, låt det vila. Stek en omgång tillsammans med vitlök, ös med smör.
3. Peppra och tranchera köttet, servera med benet kvar.
4. Salsa macha: Värm rapsoljan i en kastrull och tillsätt silverlöken, låt konfiteras på låg värme i ca 1 timme.
5. Kärna ur all chili (använd handskar). Rosta chilin i panna och mixa/mortla till pulver. Rosta sesamfrön och macadamianötter i samma varma panna.
6. När silverlöken är söt och konfiterad, tillsätt då chilipulvret, sesamfrön, macadamianötter, vitlök, vinäger och salt.
7. Låt koka ihop ca 20 minuter.
8. Kålrabbisallad: Koka en 123-lag på ättika, socker och vatten, låt svalna.
9. Lägg in kålrabbin i lagen och låt dra minst 15 minuter.
10. Skölj silverlöken under kallt vatten. Skölj och plocka koriander.
11. Bygg salladen luftig med kålrabbi och toppa upp med silverlök och koriander.
12. Toppings: Rosta och skiva macadamianötter.
13. Toppa det trancherade köttet med koriandern, salladslöken och de rostade och skivade nötterna.