Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
ASIATISKA BAOS MED HOISINMARINERAD FLÄSKKARRÉ
Laga Tia Strandbergs läckra asiatiska baos med dragen och hoisinmarinerad karré av svensk Rapsgris.
- 1,25 kg fläskkarré av Rapsgris
- 1 tsk torkad chilli
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk salt
- 2 klyftor vitlök
- 1 gul lök
- 2 dl Hoisinsås
- 2 msk Gochujang-sås
- 1 msk olja
GRILLAD ISBERGSSALLAD
- 1 huvud isbergssallad
- 1 dl olja
- 1 msk salt
SRIRACHAMAJONNÄS
- 2 äggulor
- 4 dl rapsolja
- 1-2 msk sriracha
- salt
- champangervinäger
PICKLAD CHILI
- 2 msk ättika
- 3 msk socker
- 4 msk vatten
- 2 röda chili, finhackade
- Baobröd
2. Stek köttet på hög värme med lite olja i botten. När köttet fått stekyta tillsätt Hoisinsås, Gochujang och 3 dl vatten.
3. Sätt lock på och sätt in i ugnen på 120 grader. (Har man en tryckkokare är den perfekt att använda istället) låt köttet stå i minst 2 timmar men helst 5 timmar.
4. Häll av vätskan från köttet men spara det. Dra köttet med händerna och häll på vätskan igen så det blir lagom saftigt. Smaka av och salta efter smak.
5. Grillad isbergssallad: Skär salladen på längden i 4 delar. Behåll roten. Ringla över olja och salta. Sota eller grilla salladen hårt. Låt svalna. Strimla.
6. Srirachamajonnäs: Separera två ägg, spara äggulorna. Vispa äggulorna kraftigt och sikta i rapsolja i en tunn stråle. När konsistensen är som en tjock majonnäs tillsätt sriracha, vinäger och salt. Blir den för lös, häll i mer olja.
7. Picklad chili: Koka upp lagen; ättika, socker och vatten. Dra av plattan, låt svalna lite och lägg sedan ner all chili.
8. Koka vatten i en kastrull och ånga av baobrödet ett durkslag eller större hålsil ovanpå kastrullen.