Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Flatbread med rillette på julskinka
- RILETTE
- 500 g julskinka från Scan
- 2 st gula lökar
- 5 st vitlöksklyftor
- 3 st timjanstjälkar
- 3 st rosmarinstjälkar
- 50 cl julöl
- 2 dl kyckling- eller köttfond
- 1 msk majsstärkelse
- 0,5 dl vatten
- 100 g ister eller ankfett (kan uteslutas)
- 3 msk vitvinsvinäger
- 50 g smör
- FLATBREAD (kan ersättas med färdig pizzadeg)
- 5,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk socker
- 3 dl gräddfil
- 3 msk god olivolja
- 2 st silverlökar
- 1 dl socker
- 0,5 dl ättika
- 1,5 dl vatten
- 4 st burrata (kan ersättas med mozzarella)
Hacka löken och vitlöken fint och fräs till de mjuknar och får lite färg i en kastrull med smör.
Strimla först julskinkan fint och hacka den sedan grovt. Vänd ner skinkan i kastrullen med timjan och rosmarin, slå sedan på ölen och låt det puttra en aning.
Häll på fonden (eftersom skinkan är salt i sig, är det viktigt att fonden är saltfri eller har låg salthalt) och låt det puttra på låg värme tills det smakar gott.
Blanda vattnet och majsstärkelsen i ett glas eller i en liten skål, red av rilletten med majsstärkelseblandningen och låt puttra i några minuter.
Tillsätt ister (kan uteslutas), låt det smälta in och smaka av med salt och vinäger. Låt svalna något och ta sedan bort timjan- och rosmarinkvistarna och för över i en glasburk eller annan behållare.
FLATBREAD
Blanda ihop alla torra ingredienser, men spara lite mjöl i en skål och vänd sedan ner gräddfilen och oljan.
Knåda till en kladdig deg och täck sedan skålen med en kökshandduk eller plastfolie och låt stå i 30 min.
Medan degen vilar kan du skära löken tunt på mandolin eller med en vass kniv. Koka ihop sockret, vattnet och ättikan och stäng av värmen. Lägg ner löken i den varma lagen och låt svalna.
Ta upp degen och knåda med resten av mjölet tills den blir smidig. Använd mer mjöl om den fortfarande är lite för kladdig.
Dela degen i fyra bitar och kavla till fyra tunna bröd, ungefär lika stora som din stekpanna.
Värm stekpannan och stek bröden utan fett på båda sidor tills den fått fin färg i ungefär 5 min.
Toppa bröden med några utspridda klickar rillette, burrata och silverlök. Avsluta med lite ringlad olivolja. Skär upp i bitar och ät som pizza.