Rudolph Sandwich

Rudolph Sandwich

För 2 personer
Ingredienser
  • 130 g skivad Julskinka från Scans Hållbarhetsgrisen
  • 100 g färsk rödkål
  • 1 svenskt äpple
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 st schalottenlök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk gammaldags senap, alt. skånsk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 4 tunna skivor Levainbröd eller liknande vitt bröd
  • 50 g lagrad svensk ost
  • 50 g smör
  • Salt
Gör så här Strimla rödkålen fint med kniv eller mandolin och riv äpplet grovt. Blanda kålen och det rivna äpplet med äppelcidervinägern i en bunke. Salta och massera blandningen lite hastigt. Låt stå i 20 min.

Till dressingen, finhacka löken ner i en skål, separera äggulan och vitan. Blanda båda senapssorterna med vitvinsvinäger, den finhackade löken, en nypa salt samt äggulan och mixa med elvisp. Häll försiktigt ned oljan i blandningen i en tunn jämn stråle under hård vispning till en krämig konsistens. Smaka av med mer salt om så önskas.

Skiva brödet i fyra centimetertjocka skivor och hyvla osten. Smält smöret i stekpanna på medelhög värme och vänta tills det tystnar. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidorna, lägg osten på brödet och låt den smälta lite.

Bred på dressingen jämnt på bröden, lägg på skinkskivorna och varva med kålsalladen.Lägg ihop bröden till två dubbla mackor och njut.

Svinntips!
Använd resten av rödkålen och gör mer "sallad" som kan användas för att fräscha upp många rätter, t ex saftig fläskkotlett med salvia, rostade rotfrukter, rödkål och äppelsallad.