Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Marinerad fläskfilé med sötpotatisfries och tryfflemajo
Testa denna rätt med smakrikt, saftigt kött, imponera med egna frasiga sötpotatispommes och fyllig tryffelmajo - kanske blir det er nya fredagsmys-favorit!
- ca 500 g fläskfilé
- 0,5 dl balsamico
- 0,5 dl ljus soja
- 2 tsk sriracha
- 2 vitlöksklyftor - rivna
- 0,5 tsk rökt paprikapulver
- Svartpeppar
Sötpotatis
- 800 g sötpotatis
- 2 msk maizena
- Salt och peppar
- 0,5 dl olivolja
Tryffelmajo
- 2 rumstempererade äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vinäger
- ca 2,5 dl neutral olja
- Några droppar tryffelolja
- Salt och peppar
Picklad rödlök
- 1 rödlök
- 2 msk ättika
- 4 msk socker
- 1 dl vatten
Sätt ugnen på 150 grader. Stek filen runt om i het stekpanna tills den får fin stekyta. Lägg i en ugnsfast form och tillaga klart i ugnen till ca 70 grader i innertemperatur. Låt vila ca 15 min innan köttet skärs upp i skivor.
Skala potatisarna och skär i ganska smala stänger, lägg i iskallt vatten i 1,5 timme för att dra ut stärkelse. Sätt ugnen på 230 grader. Skölj av potatisen torka i en ren kökshandduk. Vänd runt potatisen i stärkelse med salt och svartpeppar iblandat tills de täcks runt om.
Lägg ut på plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan.
Ställ in i ugnen, ta ut efter ca 10 min och vänd runt innan de får tillagas klart i ca 15 min - de ska få ordentligt med färg och bli krispiga.
Tricket med att göra majo utan att det skär sig är att låta alla ingredienser stå framme och få samma temperatur. Vispa samman äggulor, senap och vinäger så det blir fluffigt. Strila sedan ner oljan under kraftig vispning. Smaksätt med tryffeolja samt salt och peppar.
Skiva rödlöken tunt. Rör ihop ättika, socker och vatten (rör tills allt socker lösts upp) och slå över lagen. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.
Servera med krispiga grönsaker!