Moussaka

Moussaka

Ta med middagsgästerna till en grekisk taverna - hemma. Krämig, värmande och mättade - riktig grekisk comfortfood och ett kul alternativ till den alltid uppskattade lasagnen.

För 4 personer
Ingredienser
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöks klyfta
  • 2 msk smör
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk mald kryddpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g passerade tomater
  • 2 dl vatten
  • Salt, svartpeppar
  • 500 g aubergine
  • 1 msk salt
  • OSTSÅS
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl lagrad ost
  • 1 krm riven muskotnöt
  • Salt, vitpeppar
  • 0,5 kg potatis
  • 1 dl riven ost till topping
Gör så här Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och salta på båda sidor, lägg på hushållspapper.
Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med kryddor och nötfärs i smör. Tillsätt tomatpuré', passerade tomater och vatten. Låt puttra ca 20 min och smaka av med salt och peppar.

Smält smöret och rör ut vetemjölet i det. Vispa ner mjölken och koka upp under omrörning. Vänd ner osten och smaka av med muskot, salt och peppar.

Skär potatisen i tunna skivor (3-4 mm).
Sätt ugnen på 210 grader. Varva köttfärs, potatis, aubergineskivor och ostsås i en ugnsfastform (eller portionsformar - dessa tar kortare tid i ugnen). Avsluta med ett lager aubergine och ostsås samt riven ost.
Tillaga ca 40 minuter i ugnen - använd en provsticka för att känna när potatisen är helt klar.

Ta ut moussakan och låt vila några minuter innan servering. Goda tillbehör är grönsallad och tzatziki.