Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Moussaka
Ta med middagsgästerna till en grekisk taverna - hemma. Krämig, värmande och mättade - riktig grekisk comfortfood och ett kul alternativ till den alltid uppskattade lasagnen.
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 1 vitlöks klyfta
- 2 msk smör
- 2 tsk oregano
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk mald kryddpeppar
- 2 msk tomatpuré
- 400 g passerade tomater
- 2 dl vatten
- Salt, svartpeppar
- 500 g aubergine
- 1 msk salt
- OSTSÅS
- 50 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 2 dl lagrad ost
- 1 krm riven muskotnöt
- Salt, vitpeppar
- 0,5 kg potatis
- 1 dl riven ost till topping
Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med kryddor och nötfärs i smör. Tillsätt tomatpuré', passerade tomater och vatten. Låt puttra ca 20 min och smaka av med salt och peppar.
Smält smöret och rör ut vetemjölet i det. Vispa ner mjölken och koka upp under omrörning. Vänd ner osten och smaka av med muskot, salt och peppar.
Skär potatisen i tunna skivor (3-4 mm).
Sätt ugnen på 210 grader. Varva köttfärs, potatis, aubergineskivor och ostsås i en ugnsfastform (eller portionsformar - dessa tar kortare tid i ugnen). Avsluta med ett lager aubergine och ostsås samt riven ost.
Tillaga ca 40 minuter i ugnen - använd en provsticka för att känna när potatisen är helt klar.
Ta ut moussakan och låt vila några minuter innan servering. Goda tillbehör är grönsallad och tzatziki.