Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Mamma Scans köttbullar med potatismos, gräddsås och smörstekt svartkål
Våra älskade köttbullar tillsammans med sina bästa vänner - lent mos, krämig och smakrik sås och de pigga lingonen - vårt tillägg som höjer rätten ytterligare är den krispiga smörstekta kålen! Hittar du inte svartkål så fungerar grönkål lika bra.
- 500g Mamma Scans köttbullar
Mos
- 1 kg mjölig potatis
- 1 dl mjölk
- 0,5 dl grädde
- 50 g smör
- Salt och vitpeppar
Gräddsås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 2 msk kalvfond
- Ev. 2 msk vinbärsgelé
- Salt och svartpeppar
- 1 knippe svartkål
- 2 msk smör
- Salt och svartpeppar
- Inlagd gurka eller pressgurka
- Lingonsylt eller rårörda lingon
Smält smör i en tjockbottnad kastrull, rör ner vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Koka upp - fortfarande under omrörning och smaka sedan av med gelé samt salt och peppar.
Skölj svartkålen och ta bort den grova nerven i mitten av bladen. Riv ner bladen i mindre bitar och stek sedan snabbt på hög värme i smöret och smaksätt med salt och peppar.
Stek köttbullarna och servera med mos, gräddsås, kål, lingon - även inlagd gurka är väldigt gott till.