Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Korvfat med crudités på fänkål & hasselbackspotatis
- 800 g blandade Scan-korvar
- olja till stekning
- 8-10 medelstora potatisar av fast sort
- 3 msk smält smör
- salt & peppar
- 500 g små tomater, gärna med kvisten kvar
- 2 vitlöksklyftor
- några timjankvistar
- salt & peppar
- olivolja
- 1 stort eller 2 små fänkålshuvuden
- 1 ask smörgåskrasse
- 1 kruka vattenkrasse
- spadet från de bakade tomaterna
- 1 rödlök
- 1 dl socker
- 0,5 dl ättika 12%
- 2 dl vatten
Krossa vitlöksklyftorna och repa av några timjankvistar. Lägg detta i formen, ringa över en god olivolja. Strö över en nypa salt och nymalen peppar. Baka tills de är mjuka, låt svalna lite och klipp dem i små knippen.
Mät upp ingredienserna till pickleslagen i en kastrull och låt den koka upp. Skala och skiva löken tunt, lägg löken i en bunke. Slå ljummen lag över och ställ åt sidan så länge.
Höj ugnen till 225 grader. Skala och skölj potatisen, dela dem på mitten om de är stora. Skär skåror i dem men skär inte ända ner. Lägg dem i en ugnsform med de skårade sidorna uppåt. Pensla med smält smör, salta och peppra. Baka dem ca. 40 minuter tills de är mjuka i mitten. Ös gärna emellanåt med smöret och fettet från den stekta korven så blir de extra krispiga.
Ansa fänkålen och skär i så tunna strimlor som möjligt, gärna på mandolin. Lägg fänkålen i iskallt vatten och ställ bunken kallt. Detta gör att kålen blir krispig och håller sig längre.
Skär några tunna snitt i korvarna, använder du råkorv så picka skinnet lite grann. Stek dem i olja på medelvärme eller grilla dem tills de får en schysst stekyta och är genomvarma.
Vid servering häller du av fänkålen i ett durkslag. Låt den rinna av ordentligt och dressa kålen med spadet från tomaterna. Klipp ner smörgåskrassen och vänd ner vattenkrassen det allra sista. Häll även av löken från lagen.
Lägg upp korvarna på ett serveringsfat, trancherade eller hela. Lägg fänkålssalladen runt om ihop med potatisarna. Toppa med rödlök och dina bakade tomater.