Korvfat med crudités på fänkål & hasselbackspotatis

Korvfat med crudités på fänkål & hasselbackspotatis

För 4 personer
Ingredienser
  • 800 g blandade Scan-korvar
  • olja till stekning
  • 8-10 medelstora potatisar av fast sort
  • 3 msk smält smör
  • salt & peppar
  • 500 g små tomater, gärna med kvisten kvar
  • 2 vitlöksklyftor
  • några timjankvistar
  • salt & peppar
  • olivolja
  • 1 stort eller 2 små fänkålshuvuden
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 kruka vattenkrasse
  • spadet från de bakade tomaterna
  • 1 rödlök
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 2 dl vatten
Gör så här Börja med tomaterna, de kan med fördel göras några timmar innan. Sätt ugnen på 125 grader och skölj tomaterna. Låt de sitta kvar på kvisten och lägg dem på en ugnsplåt.

Krossa vitlöksklyftorna och repa av några timjankvistar. Lägg detta i formen, ringa över en god olivolja. Strö över en nypa salt och nymalen peppar. Baka tills de är mjuka, låt svalna lite och klipp dem i små knippen.

Mät upp ingredienserna till pickleslagen i en kastrull och låt den koka upp. Skala och skiva löken tunt, lägg löken i en bunke. Slå ljummen lag över och ställ åt sidan så länge.

Höj ugnen till 225 grader. Skala och skölj potatisen, dela dem på mitten om de är stora. Skär skåror i dem men skär inte ända ner. Lägg dem i en ugnsform med de skårade sidorna uppåt. Pensla med smält smör, salta och peppra. Baka dem ca. 40 minuter tills de är mjuka i mitten. Ös gärna emellanåt med smöret och fettet från den stekta korven så blir de extra krispiga.

Ansa fänkålen och skär i så tunna strimlor som möjligt, gärna på mandolin. Lägg fänkålen i iskallt vatten och ställ bunken kallt. Detta gör att kålen blir krispig och håller sig längre.

Skär några tunna snitt i korvarna, använder du råkorv så picka skinnet lite grann. Stek dem i olja på medelvärme eller grilla dem tills de får en schysst stekyta och är genomvarma.

Vid servering häller du av fänkålen i ett durkslag. Låt den rinna av ordentligt och dressa kålen med spadet från tomaterna. Klipp ner smörgåskrassen och vänd ner vattenkrassen det allra sista. Häll även av löken från lagen.

Lägg upp korvarna på ett serveringsfat, trancherade eller hela. Lägg fänkålssalladen runt om ihop med potatisarna. Toppa med rödlök och dina bakade tomater.