Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Lammlägg långkok i ugn
- Lammlägg
- Rödvin
- Kalvfond
- Timjan
- Rosmarin
- tomatpuré
- Olivolja
- Rödlök
- Puylinser
- Rökt sidfläsk
- finhackad gräslök
Lägg i ugnsform och tillsätt ½ flaska rödvin, 5 dl kalvfond, 4 kvistar timjan, 2 kvistar rosmarin, generöst med olivolja, 2 msk tomatpuré. Täck sedan över med vatten så det täcker till hälften över läggen
Kör in ugnsformen i ugnen på 140 grader Totalt 4 timmar. Vänd läggen efter halva tiden och tillsätt eventuellt mer vatten.
För att göra sås - sila spadet i en kastrull. Låt sedan stå en stund så att fettet flyter upp till ytan, ta sedan bort detta med en sked. Koka sedan upp några minuter och smaka av.
Ragu på puylinser:
Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta.
När vattnet kokar häll i ca 3 dl puylinser. Koka i 22-23 minuter.
Finhacka rödlök och tärna rökt sidfläsk. Fräs fläsket lätt i 1 msk olivolja. Det ska inte ta för mycket färg.
Skär gräslök fint. Finhacka en rödlök.
När linserna är klara sila av vattnet. Slå i linserna i pannan med sidfläsket Låt fräsa en stund. Slå på lite av lammsåsen.
Tillsätt sedan den finhackade rödlöken och gräslöken. Salta och peppra. Servera på ett snyggt fat och avsluta med att riv parmesanost samt citronzest.