Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Salviagrillade kotlettracks med bacon & granatäpplerelish och vitlöks-cous cous
- 4 skivor Scan Kotlettracks av Svensk Rapsgris
- 1 msk Chilipulver
- 1 msk Ungerskt sött paprikapulver
- 2 tsk Flingsalt
- 2 tsk Svartpeppar, grovmalen
- 1 tsk Salvia, torkad
- 2 msk Olivolja
- Salt
- Tillbehör: Bacon & granatäpplerelish
- 250 g Scan Bacon, strimlad till ca 1 cm bitar
- 2 ½ dl Kycklingbuljong, färdigblandad
- 1 dl Granatäpplesirap
- 1 ½-2 dl Pinjenötter, rostade
- 2-3 dl Granatäpplekärnor
- ½ tsk Kardemummakärnor, rostade & grovmortlade
- Svartpeppar, nymalen
- Tillbehör: Vitlöks-Cous cous
- 4 port Stor cous cous, kokt
- 1 msk Smör
- 2 msk Olivolja
- 2-3 klyftor Vitlök, hackad
- 1-2 tsk Chiliflakes
- 1-2 msk Vitvinsvinäger
- 2 dl Persilja, grovhackad
- Salt
- Svartpeppar
Pensla kotlettracksen på båda sidorna, låt ligga för att marinera i 20-30 minuter.
Grilla kotlettracksen till önskad innertemperatur (63-65° rekommenderas).
Servera med relish och cous cous.
BACON & GRANATÄPPLERELISH:
Koka upp 1 liter vatten och blanchera baconstrimlor i 30 sekunder, slå av vatten i ett durkslag.
Koka upp buljong och den blancherade baconen, sänk värmen och sjud tills nästan all vätska reducerats bort.
Tillsätt granatäpplesirap, låt sjuda in i baconet, vänd sen i pinjenötter och granatäpplekärnor samt den mortlade kardemumman.
Fortsätt värma på låg temperatur i ca 5 minuter, smaka av med svartpeppar och ev lite salt.
VITLÖKS-COUS COUS:
Hetta upp en panna med smör och olja, tillsätt vitlök och chiliflakes, stek tills vitlöken blir gyllenbrun och tillsätt den kokta cous cousen.
Stek cous cous på medelhög värme i 5-7 minuter och smaka av med vinäger, salt och peppar, vänd i persiljan innan servering.