Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Hawaiianskt långgrillad karré med mango & ananassalsa och kokosris
- 1 kg Scan Karré av Svensk Rapsgris, benfri
- 2½ msk Rött Hawaiiskt salt eller grovsalt
- 2-3 st Bananer eller bananblad (sälj i asiatiska matbutiker)
- Tillbehör, Mango & Ananassalsa
- 1 st Mango, skalad och grovtärnad
- ½ Ananas, skalad och grovtärnad
- 1 st Rött äpple, urkärnat och grovtärnat
- 2-3 Salladslökar, tunnskivade
- 1 st Färsk jalapeño, tunnskivad
- 1 msk Äppelcidervinäger
- 1 msk Japansk soja
- 1 dl Färsk koriander, hackad
- 1 dl Färsk mynta, hackad
- Salt
- Svartpeppar
Kokosris
- 3 sl Jasminris
- 2 ½ dl Kokosmjölk
- 2 ½ dl Vatten
- 2 dl Rostade kokosflagor
- Salt
Rulla in karrén i bananblad (eller lägg hela skalade bananer ovanpå köttet) och rulla sedan in paketet i folie. Se till så att det är tätt. Lägg karrépaketet på indirekt värme (ca 150°C) i grillen, ca 3 timmar.
När köttet är klart, ta av från värmen och låt vila i 20 minuter, öppna upp och repa köttet.
Servera med tillbehör.
Mango & Ananassalsa:
Blanda ihop mango med ananas, äpple, lök, jalapeño, vinäger och soja, smaka av med salt och peppar, låt dra i 10 minuter. Vänd ner örterna i såsen och servera.
Kokosris:
Skölj riset i kallt vatten ett par gånger tills vattnet blir klart, låt sen dra i kallt vatten i 30 minuter. Sila bort vattnet och låt riset rinna av i 15 minuter. Koka ihop kokosmjölk med vatten och lägg i ris, sjud sen under lock i ca 15 minuter. Ta av från värme och låt stå 5 minuter till med locket på.
Lyft av lock, blanda i salt och hälften av kokosflagorna, lägg upp och toppa med resterande kokos, servera.