Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
BBQ-rökt kalventrecôte med goda tillbehör och tortillabröd
- 1-1 ½ kg Scan Kalventrecôte i bit
- Pico de pine apple
- ½ Ananas, fintärnad
- 3 st Salladslökar, tunnskivade
- 2 st Färska jalapeños, urkärnade och fintärnade
- 2 dl Koriander hackad
- 2 st Lime, pressad
- 2 msk Olivolja
- Salt
- Peppar
Grillad avokado med tomatsalsa
- 2 st Avokados, halverade och urkärnade
- 2 st Tomater, urkärnade och fintärnade
- 2 klyftor Vitlök hackad
- 1-2 st Lime, pressad
- 2 st Färska jalapeños, hackade
- 3 dl Koriander hackad
- ½ dl Olivolja
- Salt
- Peppar
Syltad ingefärs-silverlök
- 1 dl Ättika
- 1 dl Socker
- 2 dl Vatten
- 5 cm Ingefära, färsk eller riven
- 2-3 st Silverlökar tunna skivor
2-3 msk Steakhouse rub
- 2 msk Lökpulver
- 2 msk Flingsalt
- 1 msk Chiliflakes
- 2 msk Råsocker
- 1 msk Vitlökspulver
- 1 msk Koriander, malen
- 1 msk Senapsfrön, gula
- 2 msk Sellerisalt
- 1 msk Spanskt paprikapulver
- 1 msk Rosmarin, torkad
- 1 msk Svartpeppar, nymalen
Basic Baste/Mop Sauce
- 4 ½ dl Vitvin- eller rödvinsvinäger
- 2 ½ dl Olivolja
- 1 ½ dl Worcestershire sauce
- 1 ½ dl Vatten
- 2 st Citroner, halverade och urpressade
- 2 msk Hot sauce, t.ex. Tabasco
- 6 st Lagerblad, krossade
- 2 klyftor Vitlök, mosade
- 1 msk Paprikapulver
- 1 msk Chilipulver, valfri
Lägg på indirekt värme i grillen med locket på, lägg gärna på lite blötlagda träflisor av önskad sort på glöden. Se till att grillen håller mellan 120-130°C i ca 3 timmar.
Pensla sen entrecôten med baste/mop var 30 minut i ytterligare 3-4 timmar eller tills entrecôten känns mör och går att dra isär med en gaffel.
Lyft då av från grillen, vira in i smörpapper och låt vila i 20-30 minuter innan ni "repar" köttet och serverar med tillbehören.
Pico de pine apple:
Blanda alla ingredienser. Smaka av med lime, olja, salt och peppar.
Låt stå och dra i minst 30 minuter innan den serveras.
Grillad avokado med tomatsalsa:
Blanda tomat, vitlök, jalapeños, koriander och olja till en salsa, smaka av med salt och peppar.
Grilla avokadohalvorna med "köttsidan" ner så att de får färg.
Lyft av från grillen, "snitta" avokadoköttet men låt det ligga kvar i skalet. Toppa med tomatsalsa, rör om och servera.
Syltad ingefärs-silverlök:
Blanda ättika, socker och vatten, rör tills sockret löst sig.
Lägg i ingefära och silverlök, låt dra i 1-2 timmar, gärna över natten innan den serveras.
Steakhouse rub:
Torrblanda alla ingredienser.
Förvara i tätslutande förpackning tills den ska användas.
Basic baste/Mop sause:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud sedan i 10 minuter. Ta av från värme och låt svalna, förvara kallt tills den ska användas. Värm på lätt och använd till att pensla kött/fågel/fisk under BBQ.