Pulled julskinka med mango- och chilisalsa

Pulled julskinka med mango- och chilisalsa

Koka För 8 personer
Ingredienser
  • 1 Scan rimmad julskinka av rapsgris (ca 3kg)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 vitlöksklyftor (skivade)
  • 2 röda chilifrukter (delade)
  • 1 gul lök (grovt hackad)
  • 1/4 purjolök (grovt hackad)
  • 25 g smör
  • 1/2 dl olivolja
  • 8 cocktailtomater (delade)
  • 3 msk flytande honung
  • svartpeppar

Mango- och chilisalsa

  • 3 mangofrukter (skuren i små tärningar)
  • papaya (hälften av mängden jmf. med mangon, skuren i små tärningar)
  • 2 stora limefrukter (juicen)
  • 1 finskuren purjolök
  • 1 liten rödlök (hackad)
  • 2 krukor koriander (hackad)
  • 2 röda chili (finhackade)
  • 4 msk olivolja
  • 2 nävar cocktailtomater i olika färger (delade på mitten)
  • salt
  • peppar
Gör så här Samtliga ingredienser ovan ska lagas långsamt och på låg värme under många timmar ihop med skinkan.
Börja med att ta bort nätet och skölj av skinkan. Putsa bort eventuell svål. Låt fettranden sitta kvar och dela skinkan på mitten.
Hacka, dela eller skiva sedan tillbehören som ska lagas ihop med skinkan.
I detta recept använder vi en slow-cooker. En slow-cooker är ett enkelt köksredskap som på låg värme lagar maten säkert medan man är hemma eller borta. Har man ingen slow-cooker går det lika bra att använda en stor ugnssäker gryta med lock, se hur man tillagar nedan. Lägg alla tillbehör i botten av grytan och skinkan på toppen. Starta sedan slow-cookern och ställ in den på låg värme. Koka i 9 timmar.
När den är klar tar du upp skinkan ur vätskan. Dra isär den med två gafflar, lägg ner i en skål och häll någon deciliter av vätskan över köttet.
Om salsan nedan är färdig och tortillabröden värmda är det nu dags att servera.

Har man ingen slow-cooker går det lika bra att använda en stor ugnssäker gryta med lock och ställa in denna på låg värme i ugnen. Använder man sig av ugn sätter man värmen till 100 grader. Till en julskinka på ca 3 kg rekommenderar vi en tillagningstid på 6-8 timmar. Kontrollera skinkan efter 6 timmar. Köttet ska, utan besvär, enkelt gå att dra isär med två gafflar. Vi rekommenderar starkt att man är hemma medan man tillagar mat i ugn.

Mango- och chilisalsa:

Hacka, skiva eller skär ingredienserna enligt beskrivningen efter måttangivelse ovan. Blanda sedan i en bunke och låt dra i en halvtimme. Servera till pulled julskinka i tortillas.