Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Pulled julskinka med mango- och chilisalsa
- 1 Scan rimmad julskinka av rapsgris (ca 3kg)
- 2 msk balsamvinäger
- 4 vitlöksklyftor (skivade)
- 2 röda chilifrukter (delade)
- 1 gul lök (grovt hackad)
- 1/4 purjolök (grovt hackad)
- 25 g smör
- 1/2 dl olivolja
- 8 cocktailtomater (delade)
- 3 msk flytande honung
- svartpeppar
Mango- och chilisalsa
- 3 mangofrukter (skuren i små tärningar)
- papaya (hälften av mängden jmf. med mangon, skuren i små tärningar)
- 2 stora limefrukter (juicen)
- 1 finskuren purjolök
- 1 liten rödlök (hackad)
- 2 krukor koriander (hackad)
- 2 röda chili (finhackade)
- 4 msk olivolja
- 2 nävar cocktailtomater i olika färger (delade på mitten)
- salt
- peppar
Börja med att ta bort nätet och skölj av skinkan. Putsa bort eventuell svål. Låt fettranden sitta kvar och dela skinkan på mitten.
Hacka, dela eller skiva sedan tillbehören som ska lagas ihop med skinkan.
I detta recept använder vi en slow-cooker. En slow-cooker är ett enkelt köksredskap som på låg värme lagar maten säkert medan man är hemma eller borta. Har man ingen slow-cooker går det lika bra att använda en stor ugnssäker gryta med lock, se hur man tillagar nedan. Lägg alla tillbehör i botten av grytan och skinkan på toppen. Starta sedan slow-cookern och ställ in den på låg värme. Koka i 9 timmar.
När den är klar tar du upp skinkan ur vätskan. Dra isär den med två gafflar, lägg ner i en skål och häll någon deciliter av vätskan över köttet.
Om salsan nedan är färdig och tortillabröden värmda är det nu dags att servera.
Har man ingen slow-cooker går det lika bra att använda en stor ugnssäker gryta med lock och ställa in denna på låg värme i ugnen. Använder man sig av ugn sätter man värmen till 100 grader. Till en julskinka på ca 3 kg rekommenderar vi en tillagningstid på 6-8 timmar. Kontrollera skinkan efter 6 timmar. Köttet ska, utan besvär, enkelt gå att dra isär med två gafflar. Vi rekommenderar starkt att man är hemma medan man tillagar mat i ugn.
Mango- och chilisalsa:
Hacka, skiva eller skär ingredienserna enligt beskrivningen efter måttangivelse ovan. Blanda sedan i en bunke och låt dra i en halvtimme. Servera till pulled julskinka i tortillas.