Carbonara á la julskinka

Carbonara á la julskinka

Steka För 4 personer
Ingredienser
  • 500 g tagliatelle med ägg
  • 4 msk olivolja
  • 400 g Scan Julskinka rökt färdigkokt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 75 + 25 g parmesanost , riven
  • 75 +25 g pecorinoost, finrivet
  • 1 dl (knappt) av det saltade pastavattnet
  • färsk basilika
Gör så här Koka pastan med saltat vatten enligt instruktionerna på pastapaketet. Pastan skall kokas al dente, ta hellre av den tidigare än för sent. Pastan ska på slutet ned i en het stekpanna i ytterligare någon minut. Spara ca 1 dl av det heta pastavattnet. Värm i slutskedet av pastakokningen upp olivoljan i en stekpanna.

Tärna julskinkan och dela vitlöksklyftorna på mitten. Tillsätt de skurna bitarna av julskinkan och vitlökarna.
Stek i några minuter tills julskinkan och vitlöken börjar dofta gott. Dra bort pannan från värmen och ta upp vitlöksbitarna och släng dom. Vispa upp äggen i en bunke, tillsätt sen en skvätt av pastavattnet och merparten av de rivna ostarna. Spara lite ost till bordet.

Häll ner den kokta pastan i den nu igen uppvärmda stekpannan med julskinka. Blanda väl och arbeta kvickt. Tillsätt äggblandningen och fortsätt att blanda till dess att äggblandningen börjar koagulera.
Lägg upp på tallrik och toppa med mer riven ost, svartpeppar och basilika.