Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Ost- och julskinkepaj med bladspenat
- 3 1/4 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2,5 msk vatten
- 300 g Scan julskinka, kokt
- 300 g färdigriven ost (gärna en pizzaost med mozzarella i)
- 3/4 påse babyspenat (ca 50 g)
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk (3%)
- svartpeppar
Sallad med citronmarinerade bönor och rostade pumpakärnor
- 65 g ruccolasallad
- 65 g mangold (små blad
- 65 g babyspenat
- 2 dl blandade bönor av valfri sort
- 1 citron (hela zestade skalet och saften från halva citronen)
- 4 msk olivolja
- Salt och peppar
- 4 nävar pumpakärnor
Skär under tiden julskinkan i små kuber. Vispa upp äggen med vispgrädde och mjölk.
Ta sedan ut pajbottnen ur ugnen. (Om den svalnar något i några minuter gör det ingenting).
Fyll upp med skinkan, spenaten och osten om vart annat. När fyllningen nått upp till kanten tar du en bred stekspade och trycker ned den lätt, då får man plats med lite till. Avsluta med ytterligare lite riven ost och fyll sedan upp med så mycket som får plats av äggstanningen som blandats med lite mald svartpeppar.
Grädda pajen i ca 30 minuter tills ytan fått fin färg. Låt sedan pajen svalna i minst 20 minuter innan servering. Servera gärna med salladen nedan.
Sallad:
Hetta upp en stekpanna med ca en matsked olivolja. Häll ner pumpakärnorna och låt rosta i någon minut. Skaka sedan pannan och låt rosta ytterligare. De ska få lite färg i kanterna. Strö över lite flingsalt och dra stekpannan åt sidan när pumpakärnorna fått bra färg.
Förbered bönorna. Zesta det gula skalet av citronen över bönorna i en bunke. Dela citronen på hälften och pressa lite av citronsaften över bönorna. Salta och peppra. Slå över en matsked olivolja och blanda runt igen. Ha nu ned ruccolan och mangolden. Blanda väl och slå över ytterligare lite olivolja.
Först vid servering strör du de rostade pumpakärnorna över salladen.