Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
KLASSIKERKOMBON - Flinta original, grillkorv med ost och bacon & hamburgare
- 1 förpackning Scan Flintastek original
- 1 förpackning Scan grillkorv bacon & ost
- 1 förpackning Scan hamburgare
Rotselleriaioli
- 1/2 huvud rotselleri, tärnad
- 3 vitlöksklyftor
- 1 gul lök, klyftad
- 1 dl olivolja
- 3 dl majonnäs
- 1/2 citron, pressad
- salt & svartpeppar
Ugnsbakade gula & röda tomater
- 2 gula tomater
- 2 röda tomater
- 1 msk olivolja
- salt & svartpeppar
Grillad sötpotatissallad
- 1 kg sötpotatis, skivad 1 cm
- 1/2 dl olivolja
- 1 pkt Scan grillbacon, grillat och strimlat
- 4 vitlöksklyftor
- 3 saltgurkor, tärnade
- 3 stjälkar selleri, tärnade
- 1 knippe salladslök, skivad
- 2-3 dl majonnäs
- 2 tsk senapspulver
- 3 ägg, kokta och tärnade
- salt och svartpeppar
Sätt därefter ugnen på 200° C och börja förbereda ingredienserna till rotselleriaiolin, skala även sötpotatisarna.
Baka rotsellerin i ugn i ca 20 - 30 min. Koka under tiden äggen till potatissalladen.
Grilla sötpotatisar, bacon och vitlöksklyftor till potatissalladen. Gör färdigt rotselleriaiolin och låt den stå och dra. Fortsätt med sötpotatissalladen och gör den klar men vänta med äggen. Dela tomaterna i halvor och pensla snittytan med olivolja, salta och peppra och baka i ugn på eftervärmen. Grilla fl intasteken och hacka äggen under tiden. Grilla därefter hamburgarna, ta bort flintasteken vid innertemp om 70° C och låt den därefter vila. Grilla till sist korvarna, toppa sötpotatissalladen med ägg och tag ut de ugnsbakade tomaterna.
ROTSELLERIAIOLI:
Sätt ugnen på 200° C. Blanda rotselleri med vitlök, lök och olja, lägg på ugnsfast form och baka i 20 - 30 min. Rör om då och då tills sellerin fått fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna. Mixa selleri och lökblandningen slät, tillsätt majonnäs och smaka av med citron, salt och peppar.
UGNSBAKADE GULA & RÖDA TOMATER:
Dela tomaterna i halvor och pensla snittytan med olivolja, salta och peppra och baka i ugn på eftervärmen efter rotsellerin i rotselleriaiolin.
GRILLAD SÖTPOTATISSALLAD:
Blanda potatisskivorna med olja och grilla dem mjuka, lägg i en skål. Grilla bacon och vitlöksklyftorna knaprigt. Blanda med potatis tillsammans med saltgurka, selleri och salladslök. Vänd i majonnäs och krydda med senapspulver, salt och peppar. Låt dra, lägg upp och toppa med hackat ägg.