Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
FAVORITKOMBON - Grillbacon, högrevsburgare och flankstek
- 1 paket Scan grillbacon
- 1 förpackning Scan hamburgare med högrev
- 1 förpackning Scan flankstek grön-, svart-, och vitpeppar
Caponata
- 1/2 dl olivolja
- 2 rödlökar, grovtärnade
- 3-4 vitlöksklyftor, skivade
- 2 st fänkålsstånd tärnade
- 3-4 stjälkar selleri, skivade
- 2-3 msk tomatpuré
- 1 aubergine, tärnad
- 1/2 kg hela tomater på burk
- 1/2 dl kapris
- 1 dl svarta oliver
- 1 dl gula russin
- Socker
- Rödvinsvinäger
- salt & svartpeppar
- 1 dl pinjenötter, rostade
Citrus- och örtpärlcouscous
- 2 liter hönsbuljong
- 1/2 kg pärlcouscous
- 1-2 citroner, pressade
- 1 dl olivolja
- 2 morötter, tunskivade
- 1 klyfta vitlök, hackad
- 1 dl mynta
- 1 dl persilja
- salt & svartpeppar
Grillad sparris
- 1 bunt färsk sparris
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Gör därefter couscousen. Lägg flanksteken på grillen, blanda sparrisen med olivolja. Grilla högrevsburgare och ta bort flanksteken när den fått en innertemp om 50 - 55° C. Låt flanksteken
vila, ca 5 min. Precis innan hamburgarna är klara passar det fint att grilla både bacon och sparris. Ca 1 min på varje sida. Strö fl ingsalt över sparrisen vid servering och blanda ner pinjenötterna i caponatan.
CAPONATA:
Hetta upp olja i en kastrull och svetta rödlök, vitlök, fänkål och selleri mjuka. Tillsätt tomatpuré och svetta med i några min. Stek auberginetärningar gyllenbruna och tillsätt i kastrullen. Slå på tomat och rör om, sjud sen i 10 min utan lock. Lägg i kapris, oliver, russin och smaka av med socker, vinäger, salt och peppar. Vid servering, vänd i pinjenötter och servera ljummen.
CITRUS- OCH ÖRTPÄRLCOUSCOUS:
Koka couscousen mjuk enligt anvisningar på paketet men i buljong istället för i vatten. Slå av vätska och lägg ut på ett fat
och blanda med citron, olja och morot, låt svalna. Blanda i vitlök, mynta och persilja, smaka av med salt och peppar.
GRILLAD SPARRIS:
Lägg sparrisen på ett fat och ringla över olivoljan. Grilla i ca 1 min på varje sida. Strö över flingsalt vid servering.