Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Lammstek och ugnsrostad pumpa med fetaost och soltorkad tomat
- 1 Scan lammstek, ca 1 kg
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk hackad persilja
- 1 msk hackad timjan
- 1 msk hackad dragonört
- 0,5 dl olivolja
- olja och smör till stekning
Ugnsrostad pumpa
- ca 2 kg butternutpumpa
- 6 vitlöksklyftor
- 200 g tärnad fetaost
- 100 g strimlade soltorkade tomater
- 50 g ruccolasallad
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl balsamvinäger
2. Skala, dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Skala och krossa vitlöken. Lägg pumpa och vitlök på en oljad plåt. Salta och peppra och vänd runt. Baka pumpan mjuk i ugnen 15-20 min.
3. Lägg upp pumpan på ett uppläggningsfat. Garnera med fetaost, tomater och ruccola. Ringla över olja och vinäger.
4. Ta ut lammsteken ur nätet och dela den på mitten där det känns naturligt. Putsa bort eventuella hinnor och senor. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.
5. Skala och riv vitlöken. Blanda örter, vitlök och olja.
6. Salta och peppra köttet ca 1/2 min innan stekning.
7. Stek köttet i olja och smör i en het stekpanna 1-2 min på varje sida beroende på tjocklek. Stick in en stektermometer och kontrollera innertemperaturen som ska vara 58°.
8. Lägg upp köttet på ett fat och gnid in skivorna med örtoljan. Servera med pumpan.