Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter
Söndagsstek eller högtid, detta är ett fantastiskt recept för alla mysiga familjemiddagar. Lyxigt och gott!
- 1 Scan fransyska, ca 1 kg
- 2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 100 g rotselleri
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl rödvin
- 7 dl vatten
- några timjankvistar
- 1 lagerblad
- 5 vitpepparkorn
- ev. 2 msk majsstärkelse
- olja och smör till stekning
- steksnöre
Svamp och rotfrukter
- 1 gul morot
- 2 persiljerötter eller palsternackor
- 2 gulbetor
- 5 potatisar
- 100 g champinjoner
- 100 g svamp an annan sort t. ex. Karl Johan eller trattkantarell
- 2 schalottenlökar
- 2 msk finskuren gräslök
- smör och olja till stekning
Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Bind gärna upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att stekningen blir jämnare.
2. Bryn köttet runt om i olja och smör i en het stekpanna. Salta och peppra köttet runt om.
3. Lägg över köttet i en ugnssäker gryta eller kastrull med lock till.
4. Skala och skär lök, vitlök, morot och selleri i bitar. Stek dem i samma panna som köttet stekts i. Tillsätt tomatpurén och stek ca 2 min till. Häll på vinet och koka ur pannan. Häll allt över köttet.
5. Tillsätt vatten och kryddor i grytan. Sätt i en stektermometer, lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Tillaga tills innertemperaturen mäter 65 grader, ca 2 timmar.
6. Förbered svamp och rotfrukter mot slutet av stektiden. Skala och skär rotfrukterna i lika stora bitar.
7. Putsa svampen och skär ner den i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
8. Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten. Häll av kokvattnet och kyl av grönsakerna i isvatten.
9. Stek svampen i smör och olja tills den blir gyllenbrun. Tillsätt rotfrukterna och stek ytterligare ca 2 min. Blanda ner schalottenlök och gräslök vid servering. Smaka av med salt och peppar.
10. Lyft steken ur grytan. Sila bort kryddor och grönsaker men ta vara på buljongen. Koka ner buljongen ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med majsstärkelse utrört i 3 msk kallt vatten. Koka upp och låt sjuda ca 2 min.
11. Ta bort steksnöret och skär köttet i skivor. Servera med svampen, rotfrukterna och buljongen.