Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Kryddstekt skinkstek och ljummen potatissallad med örter och rökt sidfläsk
- 1 Scan skinkstek, ca 1,1 kg
- 1 msk fänkålsfrön
- 1 msk gula senapsfrön
- 1 tsk torkad timjan
- olja och smör till stekning
- steksnöre
Potatissallad
- 1,4 kg potatis
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 dl vitvinsvinäger
- 3 dl kycklingbuljong
- 1 dl olivolja
- 200 g rökt sidfläsk
- 1 msk skuren dragon
- 1 msk hackad bladpersilja
2. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Dela gärna steken på längden eller i 3 delar. Bind upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att stekningen blir jämnare.
3. Mixa eller mortla kryddorna fint. Krydda köttet rikligt runt om med kryddorna, salt och nymald svartpeppar.
4. Bryn köttet runt om i olja och smör i en het stekpanna.
5. Lägg köttet på ett ugnsgaller med en långpanna under. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på köttet. Stek i ugnen tills köttet uppnått en innertemperatur på 65°.
6. Gör potatissalladen under tiden. Skala och och koka potatisen i saltat vatten. Häll av kokvattnet och låt potatisen svalna.
7. Skala och finhacka löken och moroten. Fräs i lite olja i en kastrull. Tillsätt vinäger och buljong och låt koka ca 5 min.
Blanda i olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
8. Skär ner potatisen i bitar i en skål. Häll över buljongen med grönsaker och låt stå och dra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
9. Skär fläsket i tärningar och lägg det i en kall stekpanna.
Hetta upp pannan och stek fläsket tills det blir knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg upp potatissalladen på ett fat och garnera med fläsk och örter.
10. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila ca 10 min. Ta bort steksnöret och skär köttet i skivor. Servera med den ljumma potatissalladen.