Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Gulaschgryta
- 600 g Scan benfritt nötkött (t.ex bog, högrev, grytbitar)
- 2 gula lökar
- 1-2 msk paprikapulver, gärna starkt
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 köttbuljongtärning
- 1-1½ tsk hel brödkummin
- 2 msk tomatpuré
- 1 förpackning (ca 400 g) hela tomater
- 2 paprikor eller 200 g grillad paprika
1. Skär köttet i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet på stark värme i omgångar i en het panna med lite matfett. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Salta och peppra.
2. Skala och skiva löken. Fräs löken i lite matolja. Lägg löken i grytan och tillsätt paprikapulver, skalad och pressad vitlök, buljongtärning, stött kummin, tomatpuré och tomater med spad. Tillsätt vatten så att det täcker.
3. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört och löken är sönderkokt, ca 1½ tim. Dela, kärna ur och strimla paprikorna och lägg dem i grytan de sista 5 min. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris eller potatis och en blandad sallad. En annan variant är att servera med bröd och matyoghurt.