Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Lyxig gulaschgryta
Härligt lyxig gulaschgryta som brukar älskas av alla i familjen.
- 1,2 kg Scan högrev eller märgpipa
- 2 gula lökar
- 1 tsk salt
- 1 msk paprikapulver
- ½ citron finrivet skal
- 1 tsk torkad timjan
- ½ tsk torkad mejram
- 2 vitlöksklyftor, finrivna
- 1 tsk hel kummin, stött
- ½ tsk cayennepeppar
- 2 mörka oxbuljongtärningar
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Stek köttet i smör i omgångar i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efterhand. Vispa ur stekpannan med lite vatten efter varje omgång och häll över det i grytan.
2. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, vatten (8-10 dl efter önskad tjocklek på grytan) och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
3. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 ½ - 2 timmar, tills köttet är riktigt mört.
4. Kärna ur röd och gul paprika, strimla och låt sjuda med, ca 2 min före servering. Red eventuellt av grytan.
Serveringsförslag:
Servera med matyoghurt och bröd. Garnera med färsk timjan.