Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Boeuf bourguignon
- 1 kg Scan högrev
- 2 gula lökar
- ½ dl vetemjöl
- 2 msk tomatpuré
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 1 tsk torkad timjan
- 2 lagerblad
- 2 ox- eller köttbuljongtärningar
- 4 dl rött vin
Tillbehör
- 200 g steklökar
- 100 g champinjoner
- 150 g rimmat fläsk
- färsk timjan
1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.
2. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lyft över det till en gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med lite vatten efter varje stekning. Häll över vattnet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 minuter och lägg löken i grytan.
3. Sikta mjölet över köttet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan, och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin och vatten så det täcker. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda väl och låt grytan koka upp.
4. Låt grytan sjuda på låg värme utan lock 1 ½- 2 timmar. Köttet är färdigt när det nästan faller i sönder.
5. Skala och fräs hel steklök i smör 2-3 min på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna. Fräs svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö över grytan före serveringen.
Garnera med färsk timjan.